Saudská Arábia prisľúbila pomoc vo výške 274 miliónov dolárov

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 16:39 • 2 min
Saudská Arábia prisľúbila pomoc vo výške 274 miliónov dolárov

RIJÁD - Saudská Arábia, ktorá vedie vojenskú kampaň proti šiitským povstalcom v Jemene, prisľúbila krajine pomoc vo výške 274 miliónov dolárov (255 miliónov eur). Ide presne o sumu, o ktorú požiadala OSN vo svojej piatkovej výzve.

slovakia

left justify in out

Podľa saudskoarabských médií pôjde o humanitárnu pomoc pre ľudí sužovaných bojmi medzi povstalcami zvanými Húsíovci a vládnymi silami. Podľa údajov OSN boje vyhnali z domovov už 150 000 Jemenčanov a 12 miliónov má nedostatok potravín. Saudskoarabský kráľ Salmán oznámil pomoc v piatok v neskorých hodinách, pričom povedal, že jeho krajina bude "pevne stáť pri svojich bratoch v Jemene".


Vojenská koalícia vedená Rijádom bombarduje povstalcov v 18 z 22 jemenských provincií, čím len prehĺbila už existujúcu humanitárnu krízu. OSN odhaduje, že počas troch týždňov konfliktu zahynulo v Jemene už vyše 730 ľudí a najmenej 2 750 ich utrpelo zranenia, pričom ide najmä o civilistov. Zároveň varovala, že tieto počty môžu byť v skutočnosti ešte vyššie. Proti obom stranám konfliktu - povstalcom i vláde - navyše bojuje al-Kájda na Arabskom polostrove, ktorá využila súčasný chaos a naposledy obsadila letisko na juhu krajiny ako aj prístavné mesto Mukallá.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies