Jednotný systém dozoru v EÚ zvýšil bezpečnosť financií, stále má však nedostatky

NETKY.SK • 19 Október 2015, 11:18 • 2 min
Jednotný systém dozoru v EÚ zvýšil bezpečnosť financií, stále má však nedostatky

FRANKFURT NAD MOHANOM - Nový európsky bankový dozor pod vedením Európskej centrálnej banky (ECB) zvýšil bezpečnosť finančného sektora. Centrálne banky sa zhodujú aj v tom, že Jednotný mechanizmus dozoru (SSM - Single Supervisory Mechanism) rok po svojom vzniku vyžaduje vylepšenie. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Viceprezidentka SSM Sabine Lautenschlägerová poukazuje na priveľa národných výnimiek, ktoré "podkopávajú úroveň dozoru a rovnosť z hľadiska hospodárskej súťaže". Spolkové združenie nemeckých bánk (BdB) tvrdí, že SSM príliš rýchlo požaduje priveľa dát, avšak jej vlastné rozhodovanie trvá pridlho. Ďalšie nemecké bankové združenie VÖB sa zas sťažuje na chaotický systém úradov a pravidiel. Nový dozor ECB od 4. novembra 2014 vykonáva priamy dohľad nad 123 poprednými bankami v 19 štátoch eurozóny. Pred spustením SSM sa ECB zameriavala na kontrolu bilancií bánk a preverovala ich v záťažových testoch z hľadiska ich pripravenosti na krízu a schopnosti odolať kritickej situácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies