Milovníci záhrad, pozor!

NETKY.SK • 31 Júl 2019, 12:20 • 2 min
Milovníci záhrad, pozor!

Vedeli ste, že najväčšia výstava záhrad sa usporiada v Londýne v Hampton Court Palace? Už od roku 1990 sa táto veľkolepá „kvetinová“ show koná každoročne začiatkom júna.

slovakia

left justify in out

Tento rok sme mohli byť svedkami toho, ako sa v priebehu pár týždňov premení prázdny park na krásnu oázu jedinečných záhrad. Na výstave sa podieľali len najlepší z najlepších a všetci profesionálni záhradníci z celého sveta. Celú veľkolepú výstavu slávnostne otvorila kráľovná Alžbeta. Nemohla chýbať ani záhrada vojvodkyne Kate Midelton, ktorej záhrada prekvitala jednoduchosťou a krásou poľných kvetov. Celkovo súperilo 24 záhrad.

 

img

 

Každá záhrada mala individuálnu tému a charakter. Cieľom bolo zrealizovať záhradu tak, aby čo najviac vyhovela danej téme. Porota bola nekompromisná a za každý zvädnutý lístok či drobný detail strhávala body.

 

 

Poďme pekne od začiatku! Ako to celé vlastne prebiehalo? Angličania sú veľmi zásadoví a táto ich vlastnosť, nemôže chýbať ani pri príprave veľkolepej záhradnej udalosti. Vyspovedali sme skupinku Slovákov, ktorí sa podieľali na tvorbe jednej záhrady. Súčasťou tímu Heritage na čele s Laurencom boli Juraj, Viktória, Tomáš a Roland. Juraj a Viktória nám prezradili všetky podrobnosti ako prebieha takáto príprava veľkolepej výstavy. „Celá výstava sa začala stavať na holej trávnatej ploche v Hampton Court Palace park. Dôležitou podmienkou bolo, že ak sa výstava skončí, treba všetko vrátiť do pôvodného stavu. My sme celý záhradný projekt začali pripravovať a budovať už 3 týždne pred začiatkom výstavy. Našou témou bolo vybudovať záhradu na tému: The Dream of The Indianos čo v preklade znamená Sen Indiánov.“

 

img

 

Témou chceli poukázať na prisťahovalcov zo severného Španielska z lokality Galicia, ktorí sa snažili  začleniť medzi indiánov a spolu vybudovať krásny domov so záhradami. „Projekt sa každým dňom čoraz viac podobal na španielsky domov,“ poznamenal Juraj. V záhrade dominovali krásne modré hortenzie a červené Kany indické. Do záhrady boli špeciálne privezené dve obrovské palmy, ktoré pôsobili dominantne na celú scenériu. Hlavnú kulisu záhrady tvorili dve staroružové steny, ktoré pôsobili ako dom s príjemnou pergolou. Os záhrady tvorila oválna fontána s gigantickými mušľami z Karibiku a kopírovali ju buxusy. Najviac ich prekvapilo keď sa začali vysádzať privezené „buriny“, ako napríklad púpavy, pýr a iné.

 

 

Viktória nám prezradila pár zaujímavostí: „Celkom ma pobavilo, keď sme museli posledný deň zašpiniť steny a okná prachom, nech projekt pôsobí čo najviac autenticky. Celkový efekt a dojem bol veľmi príjemný. Okoloidúci sa s obdivom pýtali, ako sa dalo stihnúť za taký krátky čas, tak veľa. Konečný výsledok bol veľmi pozitívny. Uspeli sme na treťom mieste, kde sme získali druhé striebro. Bola to veľká skúsenosť a zážitok sa takéhoto projektu zúčastniť.“  Výstava trvala týždeň. Nakoniec sa všetko rozobralo a čo sa dalo zachrániť, poputovalo na charitu. Avšak fotografie a spomienky si zanechajú návštevníci a súťažiaci v svojich srdciach navždy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies