V Korytárkach sa opäť predstavia heligonkári z celého Slovenska

NETKY.SK • 13 September 2023, 13:22 • 2 min
V Korytárkach sa opäť predstavia heligonkári z celého Slovenska

KORYTÁRKY - V obci Korytárky v Detvianskom okrese sa po roku opäť predstavia heligonkári. Pod Poľanou sa v sobotu 16. septembra zídu fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 29. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov, za organizátorov to potvrdil Roman Malatinec.

slovakia

left justify in out

Heligónku, gombíkovú ťahaciu harmoniku doplnenú o zosilnenú basovú časť, predstavia jej nadšenci v dvoch scénických programoch. Oba budú na Amfiteátri pod vŕbou, začiatok prvého organizátori naplánovali na 14.30 h. Jeho názov je Vitajte v rodisku Matúša Mittera, predstavia sa v ňom heligonkári z regiónov Slovenska. Druhý program s názvom V tej našej krčmičky sa začne o 17.30 h. Svoje umenie a lásku k tradíciám predvedú heligonkári z Podpoľania. Okrem toho dostanú počas soboty priestor aj umelecké folklórne súbory a skupiny. Divákov prídu zabaviť Rozkazovači z Podpoľania, folklórne speváčky z Lovinobane i ľudová hudba z Čierneho Balogu.

 

Sprievodnými podujatiami sú výstava heligónok v korytárskom kultúrnom dome a aj prednáška o tomto hudobnom nástroji vo vzťahu k ľudovým hudbám na Slovensku. Pred kultúrnym domom bude aj škola hry na heligónke pre deti. "Novinkou bude prezentácia dokumentu o heligonkách, ktoré pripravuje Centrum tradičnej kultúry v Detve," dodal Malatinec.

Korytárky sú bohaté na tradičnú ľudovú kultúru, ktorú si dodnes zachovávajú ako svoje najvzácnejšie bohatstvo. Môžu sa pýšiť hudobníkmi a umelcami slovenského kultúrneho a verejného života, ktorí reprezentujú svoje rodisko. "Heligónka nechýba v Korytárkach na oslavách, zabíjačkách, oslavách a nájdete ju v každom druhom dome," objasnil. Aj súčasný ročník celoslovenskej prehliadky je na počesť zosnulého Matúša Mittera, významného heligonkára z Korytárok. Ten založil aj toto podujatie, neskôr ho začalo organizovať občianske združenie Javorie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR / Lukáš Grinaj
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies