Je tablet v detských rukách hrozbou?

NETKY.SK • 19 September 2013, 10:15 • 2 min
Je tablet v detských rukách hrozbou?

BRATISLAVA - Je správne, aby rodičia nechávali svoje deti hrať sa s dotykovými tabletmi? Nepodporia v nich iba lenivosť a nepoškodia ich zrak? Tieto otázky sú dnes stále častejšie.

slovakia

left justify in out

Éra tabletov zasiahla spoločnosť tak rýchlo, že pre rodičov predstavujú neuveriteľnú dispozíciu moderných technológií a pre ich deti sú už samozrejmosťou. Platí to nielen pre tie, ktoré sú schopné vyžiadať si od rodičov tablet pod stromček alebo na narodeniny, ale aj pre tie, ktoré ešte ani nevedia poriadne rozprávať.
Moderné tablety sú úžasným výdobytkom techniky. Veľké dotykové farebné displeje, tenké telo, schopnosť pripojiť sa na internet a stať sa priestorom pre hranie hier, presne toto by sme ako deti určite ocenili aj my. Dnešná najmladšia generácia už s tabletmi žije a akoby sa už rodila so schopnosťou plne ich ovládať. Mala by existovať hranica, po prekročení ktorej by mal rodič vlastné dieťa chrániť pred tabletmi?

Najčastejšie argumenty proti tabletom

Názory odborníkov, predovšetkým tých z oblasti psychológie, sú na otázku tabletu v detských rukách jednoznačne pozitívne a nezhodujú sa tak so všeobecným názorom. Stačí si prejsť diskusie na internetových stránkach, na ktorých sa preberá práve téma vplyvu tabletov na dieťa. Zapájajú sa do nich aj rodičia. Najčastejší argument proti tabletom je, že deti zlenivejú, naučia sa, že niečo iné za nich vykoná akciu a v akomsi zmysle sa otupí ich schopnosť tvoriť.

Často sa stretnete aj so všeobecným tvrdením: "My sme chodili na pieskoviská, hrali sa so zvieratami, chodili sme na prechádzky. A rodičia dávajú do rúk deťom takéto tablety." Ešte pred niekoľkými rokmi bolo detstvo odlišné od toho súčasného, predovšetkým na našom území. Technické výdobytky tej doby boli na nižšej úrovni, deti sa mohli hrať možno s rádiovými vysielačkami a doma si zostrojovať kryštálky - teda veľmi jednoduché funkčné rádiá. Tablety poskytujú oveľa viac možností, a teda majú potenciál pripútať k sebe dieťa na dlhé hodiny.
Netreba zabúdať ani na argument, že tablety údajne ničia detskú kreativitu. S bežnou hračkou môžu sami vytvárať dej, odhaľovať súvislosti, môžu hračke vytvoriť vlastný charakter a postupne takto rozvíjať vlastnú fantáziu a kreativitu. Tablety a ich hry majú pevne daný dej, charakter postáv a aj spôsob ovládania, navyše celkom sterilný a nereálny vzhľadom k fyzikálnym zákonom.

Pravda verzus domnienky

Všetky tieto argumenty by mali reálny dopad na dieťa iba vtedy, ak by rodič tabletom nahradil všetky ostatné činnosti, ktoré sú pre dieťa dôležité. Staršia generácia chodila na pieskoviská, ihriská a na výlety do prírody, ale to neznamená, že tablety takéto činnosti znemožňujú. Stačí sa pozrieť okolo seba - pre deti dnes existuje nesmierne veľa možností pre aktívny rozvoj. Ihriská sú dnes cielene navrhnuté tak, aby boli vhodné práve pre deti.

Keď sme si ako deti kreslili, sledovali sme rozprávky alebo si neskôr zostrojovali kryštálky, tiež sme pritom presedeli hodiny a nie je na mieste tvrdiť, že nás to ovplyvnilo negatívne. V hre na tablete síce dieťa nemôže vytvoriť postave vlastný charakter alebo zmeniť dej, avšak učí sa iným schopnostiam. V prvom rade schopnosti porozumieť systému hry, naučiť sa v ňom pohybovať a takisto rozumieť svetu, v ktorom majú moderné technológie nepopierateľne pozitívny vplyv na život.

Všetko stojí a padá na rodičoch

Tablety nemajú potenciál ohroziť morálny, intelektuálny alebo dokonca fyzický vývoj dieťaťa. Ak by sme takúto vlastnosť tabletom priradili, automaticky by sme ju museli exponovať na všetky existujúce hračky. Naopak, s výberom správnych hier významne pomôžu v pozitívnom rozvoji pamäte a schopnosti reagovať. Tablety sú v prvom rade jednou z ďalších možností, ktorou môžu rodičia podporiť rozvoj svojich detí.

Nie je správne ponechať dieťa sedieť na stoličke s tabletom v ruke celý deň, ale to platí aj pre televíziu, knihu a aj pre hojdacieho koníka. Takisto nie je správne celkom zabrániť deťom, aby prišli do kontaktu s modernými vymoženosťami, pretože tým budú doslovne ochudobnené o skúsenosť, ktorú rovesníci zvládajú. Zodpovednosť za deti majú v prvom rade ich rodičia a rovnako ako pri všetkom ostatnom, aj v prípade tabletov v detských rukách platí pravidlo, že ortodoxnosť k ničomu dobrému nespeje.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies