Dnes si pripomíname Deň obetí najväčšej tragédie v histórii baníctva na Slovensku

NETKY.SK • 10 August 2022, 7:31 • 2 min
Dnes si pripomíname Deň obetí najväčšej tragédie v histórii baníctva na Slovensku

HANDLOVÁ/BRATISLAVA – Tragédia sa odohrala 10. augusta 2009 v bani Handlová. Pri výbuchu v handlovskej bani vtedy zahynulo 9 baníkov a 11 záchranárov.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR 26. októbra 2010 aj vďaka podpore a iniciatíve Združenia baníckych spolkov a cechov Slovenska, Slovenskej banskej komory, Slovenskej banskej spoločnosti, Odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu a banských miest ako Handlová, Prievidza, Pezinok, Banská Štiavnica, Spišská Nová Ves, Rožňava či Veľký Krtíš odsúhlasili návrh zákona, ktorým sa zmenil a doplnil zákon o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch. Spomínaný zákon nadobudol účinnosť 1. apríla 2011 a desiaty augustový deň sa tak stal pamätným dňom – Dňom obetí banských nešťastí.

 

img

 

Verejnosť si 10. augusta pripomína celkovo 476 ľudských životov, ktoré vyhasli pri nehodách v baniach v regióne Hornej Nitry. Tento pamätný deň, ktorý je známy aj ako Deň bielych ruží, je taktiež spomienkou na viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií, ktoré sa udiali v baniach ťažiacich kovy na území Slovenska.
      

Každoročne si Deň obetí banských nešťastí v Handlovej zvyknú uctiť zástupcovia mesta, ústavní činitelia, predstavitelia samospráv, inštitúcií i verejnosť. K Pamätníku obetiam banských nešťastí na Hornej Nitre na mestskom cintoríne sa kladú vence, v kostole svätej Kataríny sa rozozvučia zvony ako spomienka na posledné spojenie s baníkmi v podzemí. Pozostalí, verejnosť i delegácie môžu taktiež položiť k Pamätníku baníkov na Ulici 29. augusta bielu ružu.

 

img

      

Prostredníctvom tohto kvetu sa vzdáva úcta aj baníkom z iných miest, ktorí zahynuli pri výkone svojho povolania na celom Slovensku. V rôznych kútoch baníckych miest sú banícke pamätníky taktiež ozdobené bielymi ružami. Symbol bielej farby ruže má totiž predstavovať nevinnosť a zelené lístky sú farbou nádeje, aby sa takáto tragédia už nikdy neopakovala.

 

Možno vás zaujme: Zneškodnená bomba z vojny, nájdená vo vyschnutej rieke



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona