Príchod Pompea do Izraela bol poznačený zastrelením mladého Palestínčana

NETKY.SK • 13 Máj 2020, 10:29 • 2 min
Príchod Pompea do Izraela bol poznačený zastrelením mladého Palestínčana

JERUZALEM/HEBRON - Izraelskí vojaci zastrelili v stredu v okupovanom Predjordánsku mladého Palestínčana. Stalo sa tak v deň, keď na návštevu Izraela pricestoval šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.

slovakia

left justify in out

K streľbe došlo v jednom z táborov 

Podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva k zastreleniu 15-ročného tínedžera došlo neďaleko mesta Hebron v južnej časti Predjordánska. Mladíka zasiahli do hlavy izraelskí vojaci v utečeneckom tábore al-Fawar. Stalo sa tak počas násilností, pri ktorých utrpeli zranenia aj ďalší štyria Palestínčania. Izraelská armáda uviedla, že správu palestínskeho ministerstva ešte preveruje.

 

 

Návšteva "nových" premiérov krajiny  

Šéf americkej diplomacie pricestoval do Izraela deň pred nástupom novej izraelskej vlády, ktorú vytvoril dlhoročný premiér Benjamin Netanjahu so svojím hlavným rivalom Bennym Gancom. Počas dnešného dňa preto Pompeo absolvuje v Jeruzaleme stretnutie s oboma budúcimi koaličnými partnermi.

 

img

 

Pristátie amerického ministra 

Pompeo pristál v dnešných ranných hodinách na letisku Bena Guriona pri Tel Avive, odkiaľ pokračoval v ceste do Jeruzalema. Pri prílete mal na tvári rúško vo farbách americkej vlajky. Ide o prvého zahraničného štátnika, ktorý navštívil krajinu od januára, keďže Izrael následne uzavrel svoje hranice pre pandémiu koronavírusu.

 

 

Výnimka v oblasti karantény 

Aj pre Pompea je to prvá zahraničná cesta od druhej polovice marca, keď cestovanie pre pandémiu prerušil. Americký minister dostal výnimku z povinnej dvojtýždňovej karantény, ktorej sa v Izraeli musia podrobiť všetky osoby prichádzajúce zo zahraničia.

 

Pomoc Izraelu 

Pompeo má s Netanjahuom a Gancom rokovať o boji proti koronavírusu a o "regionálnych záležitostiach súvisiacich so zhubným vplyvom Iránu", uviedla hovorkyňa amerického rezortu diplomacie.

 

img

 

Fungovanie prechodnej vlády  

Pompeova návšteva Jeruzalema má byť podľa AFP symbolickým vyjadrením podpory novej izraelskej vláde, ktorá by mala ukončiť dlhodobú politickú krízu v krajine. V Izraeli sa za obdobie vyše jedného roka konali tri parlamentné voľby s nejednoznačným výsledkom. V súlade s koaličnou dohodou by mal byť prvých 18 mesiacov pôsobenia kabinetu premiérom Netanjahu. V októbri 2021 by ho mal na čele vlády vystriedať Ganc.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies