Je olivový olej skutočne prírodným zázrakom? Takto ho radšej nikdy nepoužívajte!

NETKY.SK • 8 Január 2019, 13:55 • 2 min
Je olivový olej skutočne prírodným zázrakom? Takto ho radšej nikdy nepoužívajte!

O olivovom oleji sa pochvalne vyjadrujú mnohí odborníci na zdravú výživu, ale toto vám zrejme nikdy nepovedali.

slovakia

left justify in out

Olivový olej je pre ľudský organizmus skutočne blahodarný a môže mať na neho mimoriadne pozitívny vplyv. Obsahuje veľa antioxidantov, má protizápalové účinky, regeneruje i hydratuje a okrem toho obsahuje množstvo prospešných minerálnych látok a vitamínov. Je však vhodný na každé použite v rámci gastronómie?

 

Zázračný zelený olej sa využíva najmä do studených jedál a šalátov, nenahraditeľný je však aj v kozmetike. A tak by to malo aj ostať. V oboch prípadoch ide o jeho vhodné používanie, čo sa však nedá povedať o tom, ak sa ním pokúšame nahradiť slnečnicový či repkový olej v prípade vyprážania alebo pečenia potravín.

 

Olivový olej má totiž veľmi nízky bod varu, z čoho vyplýva, že sa začína rýchlo prepaľovať. Ak by sme sa teda na ňom pokúsili opekať mäso či zeleninu, riskovali by sme nielen veľmi nepríjemnú pachuť, ale aj to, že sa nám do jedla dostanú nebezpečné látky. Navyše, potravina sa ani dostatočne neprepečie.

 

Okrem toho, tento druh oleja má špecifickú chuť, ktorá by v niektorých pokrmoch mohla prekážať. Odborníci preto radia používať ho radšej len v rámci studenej kuchyne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies