JAVYS prepravil vyhorené jadrové palivo z Mochoviec do J. Bohuníc

NETKY.SK • 11 September 2015, 10:08 • 2 min
JAVYS prepravil vyhorené jadrové palivo z Mochoviec do J. Bohuníc

BRATISLAVA - Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., (JAVYS) v noci z 10. na 11. septembra 2015 úspešne prepravila vyhorené jadrové palivo z jadrovej elektrárne Mochovce (EMO) do Medziskladu vyhoreného jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach.

slovakia

left justify in out

Preprava sa zrealizovala v súčinnosti so zložkami ministerstiev hospodárstva, dopravy a vnútra. Informovala o tom dnes hovorkyňa JAVYS Agáta Staneková. "JAVYS za prísnych bezpečnostných opatrení prepravila po železnici v dvoch špeciálnych kontajneroch spolu 96 palivových článkov. Preprava bola vykonaná bezpečne, spoľahlivo a v súlade s legislatívnymi požiadavkami. Boli dodržané podmienky platných povolení na manipuláciu a prepravu vyhoreného jadrového paliva vydaných Úradom jadrového dozoru SR. Inšpektori tohto úradu a ďalších dozorných orgánov vykonávali priamy dozor nad prepravou," spresnila.

 

Pripomenula, že transport a skladovanie vyhoreného jadrového paliva je jednou z činností, ktoré spoločnosť JAVYS vykonáva. Poskytuje ju ako službu pre spoločnosť Slovenské elektrárne. JAVYS je držiteľom potrebných povolení dozorných orgánov, disponuje odborným personálom a technickými prostriedkami potrebnými na výkon tejto činnosti.

"Spoločnosť JAVYS dbá o to, aby všetky svoje činnosti vykonávala zodpovedne, s maximálnym ohľadom na životné prostredie a pri zachovaní vysokého štandardu jadrovej bezpečnosti," dodala Staneková.

 

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť, a. s., sa zaoberá činnosťami zameranými na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s rádioaktívnymi odpadmi a vyhoreným jadrovým palivom. Zároveň je však oprávnenou organizáciou na nakladanie s opustenými žiaričmi, rádioaktívnymi odpadmi neznámeho pôvodu a rádioaktívnymi materiálmi. Zdroje ionizujúceho žiarenia neznámeho pôvodu sa na území SR objavujú napríklad v zberných surovinách, železiarňach, na hraničných priechodoch, ale aj na rôznych iných miestach. JAVYS k 31. decembru 2014 zamestnávala 818 zamestnancov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies