Japonský premiér si v hornej komore parlamentu udržal väčšinu

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 08:43 • 2 min
Japonský premiér si v hornej komore parlamentu udržal väčšinu

TOKIO - Parlamentné voľby sa v nedeľu konali aj v Japonsku. Ako to dopadlo?

slovakia

left justify in out

Vládna koalícia japonského premiéra Šinzóa Abeho si po nedeľňajších voľbách udržala väčšinu v hornej komore parlamentu.  Abeho Liberálnodemokratická strana (LDP) a koaličný partner strana Kómeitó získali 71 zo 124 kresiel, o ktorých sa v nedeľu hlasovalo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Shinzo Abe (@shinzo_abe_fanclub),

Voľby, ktoré sa konali v Japonsku včera, zabezpečili súčasnej Abeho koalícii v 245-člennej Snemovni poradcov (Sangiin) 141 kresiel. Väčšina jej preto ostala, čo politikom pomôže pri presadzovaní plánovaného zvyšovania daní i zmene ustanovení pacifistickej ústavy krajiny o jej ozbrojených silách.

 

img

 

Japonsko sa v súčasnej ústave, platnej od konca druhej svetovej vojny, zrieka vedenia vojny ako zvrchovaného práva krajiny i hrozby použitia vojenskej sily ako prostriedku riešenia medzinárodných sporov. Zmena ústavy by si vyžadovala dvojtretinovú väčšinu v oboch komorách parlamentu, ako aj referendum voličov.

 

Japonské voľby fungujú tak, že sa polovica z 245 členov hornej komory zákonodarného zboru volí každé tri roky na obdobie šiestich rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies