Japonsko si pripomína šesť mesiacov od katastofy vo Fukušime

NETKY.SK • 12 September 2011, 15:08 • 2 min
Japonsko si pripomína šesť mesiacov od katastofy vo Fukušime

Japonsko si pripomína šesť mesiacov od katastofy vo Fukušime

slovakia

left justify in out

img

Japonsko si včera pripomenulo šesť mesiacov od ničivého zemetrasenia a prívalových vĺn cunami z 11. marca, ktoré postihli severovýchod krajiny a spôsobili jadrovú katastrofu v elektrárni Fukušima.
      Úrady doposiaľ potvrdili takmer 15.781 mŕtvych a 4086 nezvestných. Materiálne škody sa odhadujú na 158 miliárd eur.
      Svoje domovy muselo opustiť približne 82.000 obyvateľov, 6800 z nich sa muselo uchýliť do provizórnych útulkov zriadených v školách a komunitných centrách.
      Za šesť mesiacov sa podarilo dokončiť výstavbu väčšiny z plánovaných dočasných obydlí pre evakuovaných. Niektorí z nich však odmietli akceptovať bývanie v menej vyhovujúcich oblastiach.
      Vláda doteraz nerozhodla, či znovu vybuduje zničené obytné štvrte v mestách na pobreží, ktoré vlny cunami zasiahli najviac. Mnohí argumentujú, že nové domy je potrebné postaviť vo vyššie položených lokalitách, aby sa zabránilo podobným katastrofám v budúcnosti. Iní sú za obnovenie pôvodných komunít.
      Z poškodenej elektrárne Fukušima aj po šiestich mesiacoch od zemetrasenia uniká rádioaktívny materiál. Energetická spoločnosť TEPCO dúfa, že sa jej krízovú situáciu podarí dostať pod kontrolu do januára budúceho roku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies