Od poslednej korunovácie prešla Británia i svet veľkou zmenou

NETKY.SK • 3 Máj 2023, 11:30 • 2 min
Od poslednej korunovácie prešla Británia i svet veľkou zmenou

BRATISLAVA - Korunovácia britského panovníka je veľkou udalosťou, ktorá sa naposledy udiala pred 70 rokmi. Británia i svet prešli odvtedy veľkou zmenou. V relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV to povedal veľvyslanec SR v Spojenom kráľovstve Róbert Ondrejcsák.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Veľvyslanec pripomenul, že posledná korunovácia britského monarchu sa odohrala ešte v roku 1953, keď bola korunovaná Alžbeta II. Británia bola vtedy ešte stále globálna koloniálna mocnosť, hoci sa v roku 1947 stiahla z Indie a južnej Ázie, dodal. "Celý život Alžbety II. sa v podstate niesol v znamení transformácie britského impéria na klasickú európsku veľmoc," uviedol Ondrejcsák.

 

Súčasný kráľ Karol III. podľa jeho slov nastúpil na trón vlani v situácii, keď je Británia v úplne inom stave a pozícii ako pred viac ako 70 rokmi, tesne po druhej svetovej vojne. Veľvyslanec poznamenal, že z dlhodobej perspektívy je Karol III. najstarším monarchom nastupujúcim na britský trón, pripravoval sa na to v podstate celý život. Pripomenul, že Karol III. sa nestal hlavou štátu iba v Spojenom kráľovstve, ale i ďalších 14 krajinách vrátane Kanady, Austrálie či Nového Zélandu. Ondrejcsák povedal, že v Británii je monarchia i naďalej veľmi populárna, väčšina Britov je za jej zachovanie.

 

img

 

Dodal, že krajina v týchto dňoch žije korunováciou, ktorá sa uskutoční v sobotu 6. mája. Ako ďalej uviedol, Karol III. sa rovnako ako jeho matka teší popularite i v Škótsku, Severnom Írsku a vo Walese. Na situáciu v Škótsku, ktoré sa usiluje o nezávislosť, mali podľa Ondrejcsáka dopad skôr brexit a vnútropolitická dynamika v Británii. Samotná zmena na kráľovskom tróne tieto tendencie výrazne neovplyvnila, doplnil. Zároveň pripomenul, že britský monarcha sa na verejnosti podľa tradície nemôže vyjadrovať o aktuálnych politických otázkach.

 

Na korunovácii Karola III. sa má zúčastniť viac ako 100 hláv štátov, premiérov a monarchov z celého sveta. Očakáva sa príchod obrovského počtu zahraničných návštev a delegácií, ozrejmil Ondrejcsák. Podľa jeho slov by sa na ceremónii mali zúčastniť aj všetci členovia kráľovskej rodiny. Veľvyslanec pripomenul, že Karol III. v minulosti dvakrát zavítal na Slovensko. V roku 1991 navštívil na pozvanie československého prezidenta Václava Havla Bratislavu, v roku 2000 navštívil aj stredné Slovensko. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona