Japonsko plánuje zaviesť kontrolu davu na sopke Fudži

NETKY.SK • 10 August 2023, 18:30 • 2 min
Japonsko plánuje zaviesť kontrolu davu na sopke Fudži

TOKIO - Japonské úrady sa pripravujú na to, že počas nasledujúceho víkendu zavedú na hore Fudži, najvyššom vrchu krajiny, po prvý raz opatrenia zamerané na kontrolu davu. Očakáva sa totiž sviatočný nával tisícov niekedy aj zle pripravených turistov, uviedli vo štvrtok podľa agentúry AFP miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Fudži, alebo Fudžisan, slávna zasnežená japonská sopka pri Tokiu, je od júla do septembra prístupná pre horolezcov a často priťahuje státisíce ľudí, ktorí sa na ňu vydávajú aj v noci, aby videli východ slnka. V kombinácii s návratom zahraničných turistov po zrušení pandemických obmedzení sa v tento sviatočný víkend očakáva nárast počtu návštevníkov, ktorí si už niekoľko týždňov vopred rezervovali autobusy, vlaky a hotely.

 

Davy ľudí vystupujúcich na 3776 metrov vysokú aktívnu sopku by mohli byť väčšie ako zvyčajne aj z dôvodu 10. výročia zaradenia tejto ikonickej prírodnej pamiatky na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. Úrady uviedli, že plánované opatrenia nebudú znamenať úplný zákaz vstupu, ale majú turistov "usmerniť" na chodníkoch, prípadne dočasne zastaviť ich pohyb. Políciu upozornia a vyzvú na zásah, ak budú chodníky natoľko frekventované, že sa "zvýši riziko pádu kameňov a zakopnutia turistov", uviedli miestne orgány z prefektúry Jamanaši.

Len v júli vystúpilo na horu Fudži približne 65.000 turistov, čo je približne o 17 percent viac ako v roku 2019 pred covidovou pandémiou, ukazujú oficiálne údaje. Fudži sa nachádza v centrálnych regiónoch Jamanaši a Šizuoka, pričom východiskový bod pre horolezcov je vzdialený zhruba dve hodiny cesty vlakom z centra Tokia. Hora je však viditeľná na kilometre ďaleko a zvečnili ju na nespočetných japonských umeleckých dielach vrátane slávneho obrazu Veľká vlna od Kacušiku Hokusaia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Philstar.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies