Japonsko odložilo štart lunárnej misie pre zlé poveternostné podmienky

NETKY.SK • 28 August 2023, 09:30 • 2 min
Japonsko odložilo štart lunárnej misie pre zlé poveternostné podmienky

TOKIO - Japonská vesmírna agentúra (JAXA) v pondelok už po tretí raz odložila štart svojej lunárnej misie. Dôvodom sú zlé poveternostné podmienky v horných vrstvách atmosféry.

slovakia

left justify in out

Raketa HII-A mala v pondelok ráno odštartovať z Vesmírneho centra Tanegašima na rovnomennom japonskom ostrove. Na Mesiac mala vyniesť lunárny pristávací modul aj prieskumný satelit vyvinutý v spolupráci s americkou NASA a Európskou vesmírnou agentúrou (ESA). JAXA po odložení štartu nezverejnila jeho nový termín.

 

Minulý týždeň sa na mesiaci podarilo pristáť indickej vesmírnej sonde Čandraján-3 (Mesačná loď 3). India sa tak stala - po Sovietskom zväze, Spojených štátoch a Číne - štvrtou krajinou, ktorej sa podarilo pristátie na Mesiaci. Zároveň je aj vôbec prvou krajinou, ktorej modul mäkko pristál v oblasti málo preskúmaného mesačného južného pólu. K jej úspešnému pristátiu pritom došlo len niekoľko dní po tom, ako sa o pristátie v rovnakej oblasti pokúšali aj Rusi, avšak ich modul Luna-25 po technických problémoch na Mesiaci stroskotal. 

Japonsko sa pokúšalo na Mesiaci pristáť už vlani, tento pokus však skončil neúspechom. Rovnako to dopadlo aj s ďalšou snahou súkromnej japonskej vesmírnej spoločnosti ispace, ktorej spojenie s jej sondou sa prerušilo po tom, ako zrejme došlo k tzv. tvrdému pristátiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Reutera / Kyodo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies