Peter Weiss kandidovať na prezidenta nemieni

NETKY.SK • 29 August 2023, 13:00 • 2 min
Peter Weiss kandidovať na prezidenta nemieni

Bratislava-Bývalý politik a diplomat

slovakia

left justify in out

Bývalý aktívny slovenský politik, ktorý pôsobil aj v diplomatických službách sa rozhodol, že sa nebude uchádzať o post prezidenta Slovenskej republiky. Sociálny demokrat tak do bojov o prezidentské kreslo v roku 2024 nevstúpi.

 

 

Ako zdôvodnil, zavážilo, či a ako by v mene úspechu v súťaži o post prezidenta musel ohýbať svoje sociálnodemokratické hodnoty aj osobné morálne zásady. Vyplýva to z jeho stanoviska pre médiá. "V aktívnej politike som bol v ťažkých a prelomových 90. rokoch. Vždy som odmietal byť oportunistom a zafixoval som si sociálnodemokratické hodnoty a morálne zásady, ktorých sa dodnes držím. Žiadna politická méta nie je pre mňa dôvodom, aby som sa ich vzdával. Ostávam sociálnym demokratom na voľnej nohe," vyhlásil Weiss. Z tejto pozície sa chce usilovať vystupovať proti relativizovaniu hrozby neofašizmu a ďalších tendencií, ktoré Slovensku škodia.

 

Ako zhodnotil, pri svojej kandidatúre by musel žiadať o podporu aj tie politické prúdy, ktorých názory sú vzdialené jeho predstavám o národných záujmoch Slovenska a o našom zahraničnopolitickom a bezpečnostnom ukotvení. "Nie som pripravený v mene dobrého výsledku v súťaži koketovať so spochybňovaním nášho členstva v Európskej únii a NATO a pridávať sa k tým, ktorí populisticky nadávajú na Brusel," skonštatoval.

Rovnako nie je ochotný podľa svojich slov nadbiehať lacnému antiamerikanizmu, pridávať sa k strašeniu Sorosom, viezť sa na proruských a protiukrajinských náladách a na vlne fascinácie politikou Viktora Orbána. Ako presvedčený sociálny demokrat nie je tiež pripravený uchádzať sa o podporu tých síl, ktoré sa o politický úspech usilujú hľadaním nepriateľov, šírením strachu, nenávisti, netolerancie a túžby po pomste či používaním hrubého a nekultúrneho slovníka v sporoch s politickými oponentmi.

 

Súčasnej prezidentke SR Zuzane Čaputovej uplynie mandát v roku 2024. O funkciu sa nebude opätovne uchádzať. Hlavu štátu volia občania Slovenskej republiky v priamych voľbách tajným hlasovaním na päť rokov. Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady SR, a to na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15 000 občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies