Japonsko je piatou krajinou na mesiaci. Sonda po prvýkrát použila presné pristátie a skúma aj možnosti kolonizácie

NETKY.SK • 24 Január 2024, 07:20 • 2 min
Japonsko je piatou krajinou na mesiaci. Sonda po prvýkrát použila presné pristátie a skúma aj možnosti kolonizácie

Misia SLIM je len začiatkom japonského prieskumu mesiaca a iných nebeských telies. Japonsko má v pláne pokračovať vo svojej vesmírnej ambícii a prispieť k medzinárodnej spolupráci a rozvoju vesmírnej technológie.

slovakia

left justify in out

V sobotu 20. januára 2024 sa Japonsko stalo piatou krajinou v histórii, ktorá dosiahla mesiac, keď jeho bezpilotná sonda SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) úspešne pristála na lunárnom povrchu. Sonda SLIM je výsledkom dlhoročného výskumu a vývoja japonskej vesmírnej agentúry JAXA, ktorá sa zameriava na presné pristávanie na mesiaci a iných nebeských telách.

SLIM je malá a ľahká sonda, ktorá váži iba 130 kilogramov a má rozmery 1,5 x 1,5 x 1,8 metra. Je vybavená pokročilým navigačným systémom, ktorý jej umožňuje autonómne vybrať si vhodné miesto na pristátie a vyhnúť sa prekážkam, ako sú krátery, skaly alebo strmé svahy.

Sonda SLIM je tiež schopná komunikovať s družicami na obežnej dráhe mesiaca a posielať späť dáta a obrázky z lunárneho povrchu.

Pristávací manéver

Sonda bola vynesená na raketopláne Falcon 9 spoločnosti SpaceX, ktorý odštartoval z Floridy 11. decembra 2022. Na palube boli aj ďalšie dve sondy: Rashid z Spojených arabských emirátov a Lunar Pathfinder z Európskej vesmírnej agentúry. Po troch týždňoch letu sa SLIM oddelila od nosnej rakety a začala svoj samostatný let k mesiacu. Po ďalších troch týždňoch dosiahla lunárnu obežnú dráhu a začala svoj záverečný manéver k pristátie.

Pristátie sondy SLIM bolo naplánované na 20. januára 2024 o 12:20 miestneho času v Tokiu. Sonda mala za cieľ pristáť v oblasti nazývanej Oceanus Procellarum, ktorá je najväčšou tmavou pláňou na viditeľnej strane mesiaca3. Táto oblasť je zaujímavá pre vedcov, pretože sa domnievajú, že obsahuje bohaté zdroje vodíka, kyslíka a hélia, ktoré by mohli byť využité pre budúce lunárne misie a kolonizáciu.

Sonda SLIM úspešne pristála na mesiaci a okamžite začala posielať telemetrické dáta a obrázky na Ze1. Vedci z JAXA potvrdili, že sonda je v dobrom stave a funguje podľa plánu. Je tiež schopná vypustiť dve malé robotické vozidlá, ktoré sa nazývajú Minerva-5A a Minerva-5B, ktoré majú preskúmať okolie sondy a získať ďalšie informácie o geológii a prostredí mesiaca.

Historický úspech

Misia SLIM je historickým úspechom pre Japonsko a pre celé ľudstvo. Je to prvá japonská lunárna misia a piata krajina, ktorá dosiahla mesiac po Sovietskom zväze, Spojených štátoch, Číne a Indii. Je to tiež prvá misia, ktorá použila presné pristávanie na mesiaci, čo je veľmi náročná a riziková operácia, ktorá vyžaduje vysokú úroveň technológie a odbornosti.

Má veľký vedecký a technologický význam, pretože poskytuje nové poznatky o mesiaci a jeho zdrojoch, ktoré by mohli byť využité pre budúce misie a kolonizáciu. Sonda SLIM tiež testuje nový navigačný systém, ktorý by mohol byť použitý pre ďalšie sondy, ktoré majú za cieľ pristáť na iných nebeských telách, ako sú asteroidy, Mars alebo mesiac Europa. 

Sonda SLIM je tiež príkladom medzinárodnej spolupráce, pretože bola vynesená na raketopláne SpaceX a sprevádzaná dvomi ďalšími sondami z iných krajín.

Problém s napájaním

Misia však čelí aj niektorým výzvam a problémom, ktoré by mohli ohroziť jej úspech. Jedným z nich je problém s napájaním sondy, ktorý môže skrátiť jej životnosť a obmedziť jej schopnosť vykonávať všetky plánované operácie1. Podľa JAXA sa zdá, že solárne panely sondy SLIM nie sú schopné generovať elektrinu, možno preto, že sú nesprávne natočené. 

Sonda SLIM je preto závislá iba od batérií, ktoré majú obmedzenú kapacitu. JAXA sa snaží ušetriť energiu sondy tým, že vypína jej ohrievač a dáva prednosť sťahovaniu navigačných dát.

Ďalšou výzvou je analýza a vyhodnotenie dát a obrázkov, ktoré sonda SLIM posiela na Zem. JAXA potrebuje asi mesiac na presné spracovanie a interpretáciu týchto informácií, aby mohla potvrdiť, či sonda SLIM dosiahla všetky svoje ciele a či jej presný navigačný systém fungoval podľa očakávaní. JAXA tiež musí zistiť, či sonda SLIM pristála správne alebo obrátene.

Tokio chce objaviť vesmír

Misia SLIM je len začiatkom japonského prieskumu mesiaca a iných nebeských telies. Japonsko má v pláne pokračovať vo svojej vesmírnej ambícii a prispieť k medzinárodnej spolupráci a rozvoju vesmírnej technológie.

Martian Moons Exploration je misia, ktorá má za cieľ pristáť na Phobose, jednom z mesiacov Marsu, a vrátiť sa so vzorkami na Zem v roku 2029. Táto misia by mohla priniesť nové poznatky o pôvode a vlastnostiach Phobosa a Marsu, ako aj o možnostiach využitia Phobosa ako základne pre ďalšie misie na Mars a jeho druhý mesiac Deimos.

SELene Geological and INterior Explorer má za cieľ pristáť na južnom póle mesiaca a preskúmať jeho geológiu a vnútornú štruktúru pomocou seizmometrov, radarov a spektrometrov v roku 2030. Táto misia by mohla objaviť nové zdroje vody a minerálov na mesiaci, ako aj zistiť viac o jeho histórii a evolúcii.

Lunar Polar Exploration je spoločná misia s Indiou, ktorá má za cieľ pristáť na južnom póle mesiaca a vykonať podrobný prieskum jeho povrchu, podpovrchu a atmosféry pomocou robotických vozidiel a vrtákov v roku 2031. Táto misia by mohla potvrdiť prítomnosť vody a ďalších zlúčenín na mesiaci, ako aj zmerať jeho tepelnú a magnetickú aktivitu.

Hayabusa je misia, ktorá má za cieľ navštíviť dva asteroidy, 2001 CC21 a 1998 KY26, a vrátiť sa so vzorkami na Zem v roku 2036. Táto misia by mohla poskytnúť nové informácie o zložení a pohybe asteroidov, ako aj o možnostiach ich využitia pre vesmírny priemysel a ochranu Zeme pred potenciálnymi zrážkami.

Japonsko sa tak stáva jedným z popredných hráčov v oblasti vesmírneho výskumu a vývoja, ktorý sa nebojí prijímať výzvy a inovovať. Japonsko sa tiež snaží spolupracovať s inými krajinami a organizáciami, ktoré majú rovnaké alebo podobné ciele a záujmy. Japonsko sa tak pridáva k ďalším krajinám, ktoré sú aktívne na mesiaci, ako sú Čína, India, Rusko a Spojené štáty. Japonsko sa tak stáva súčasťou novej éry vesmírneho prieskumu a dobrodružstva, ktorá by mohla priniesť veľké prínosy pre ľudstvo a pre našu modrú planétu.

Zdroje:

www.time.com/6564540/japan-moon-landing/

www.yahoo.com/news/japan-becomes-fifth-country-land-195206114.html

www.nextgov.com/ideas/2024/01/japan-now-5th-country-land-moon-technology-used-will-lend-itself-future-lunar-missions/393531/

www.theconversation.com/japan-is-now-the-5th-country-to-land-on-the-moon-the-technology-used-will-lend-itself-to-future-lunar-missions-221570

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Space.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies