Malta čelí súdnym sporom s EÚ kvôli programu zlatých víz

NETKY.SK • 20 Október 2020, 15:6 • 2 min
Malta čelí súdnym sporom s EÚ kvôli programu zlatých víz

BRUSEL - Európska komisia môže iniciovať súdne spory týkajúce sa maltského programu "občianstvo výmenou za investície".

slovakia

left justify in out

Európska komisia (EK) môže začať súdne konanie v súvislosti s programom udelenia maltského občianstva výmenou za investície, píšu noviny Times of Malta.

 

Členovia Európskej komisie podľa denníka diskutujú o možnosti zaslať maltskej vláde oficiálne oznámenie o porušení pravidiel EÚ. Toto je prvá etapa prípravy súdneho konania na medzištátnej úrovni.

 

Európska komisia sa domnieva, že sa Malta odkláňa od všeobecného porozumenia občianstva ako výrazu osobitného vzťahu lojality, solidarity a skutočného spojenia medzi štátom a jeho obyvateľmi kvôli tomu, že vydáva pasy výmenou za peniaze.

 

img

 

Právnici EK dospeli k záveru, že program zlatých víz podkopáva vzájomnú dôveru členských štátov Európskej únie v ich rozhodnutia o udelení občianstva, uvádza Times of Malta.

 

Občianstvo EÚ za 600-tisíc eur

Program udeľovania občianstva výmenou za investície funguje na Malte od roku 2014 a od svojho spustenia priniesol do štátnej pokladnice viac ako 800 miliónov eur.

 

V septembri maltské orgány sprísnili pravidlá programu. Teraz, aby ste získali pas ostrovného štátu, musíte v ňom žiť najmenej rok a investovať v krajine 750-tisíc eur, a nie 650-tisíc eur, ako to bolo predtým.

 

Občianstvo krajiny môžete získať, ak investujete 600-tisíc eur, ale v takom prípade musíte na Malte bývať minimálne tri roky.

 

img

 

Podobný program udeľovani občianstva funguje na Cypre. Orgány krajiny sa však rozhodli pozastaviť ho od 1. novembra po nedávnom škandále.

 

Cyperská vláda rozdávala pasy výmenou za investíciu vo výške 2,5 milióna eur, a to povinnou kúpou domu či bytu, kúpou akcií cyperských firiem alebo podporou programov bývania či podnikania. Cyprus môže udeliť občianstvo najviac 700 osobám za rok, doposiaľ v rámci investičného programu rozdal asi 4 000 pasov.

 

Televízia al-Džazíra v investigatívnom dokumente zverejnila nezákonné konanie cyperských úradníkov. Informovala v ňom tiež, že desiatky ľudí, ktoré požiadali o zlaté víza na Cypre, sú vyšetrované pre podozrenie z páchania trestnej činnosti alebo porušenia medzinárodných sankcií či sú vo výkone trestu odňatia slobody.

 

Súvisiaci článok: Na Cypre sa začali protivládne protesty, vysokí funkcionári dlhé roky predávali zločincom takzvané zlaté pasy

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona