Japonsko a Francúzsko podpísali dohodu o zbraniach

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 17:22 • 2 min
Japonsko a Francúzsko podpísali dohodu o zbraniach

TOKIO - Japonsko a Francúzsko v piatok podpísali dohodu o obchode so zbraňami, prostredníctvom ktorej sa Japonsko snaží dosiahnuť významnejšiu medzinárodnú úlohu vo vojenskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Podpísaný kontrakt mu pravdepodobne vydláždi cestu pre spoločný rozvoj dronov aj iných bezpilotných systémov. V rokovaniach o diplomacii a národnej bezpečnosti medzi ministrami zahraničia a obrany oboch krajín dosiahli Tokio a Paríž dohodu o obchode so zariadeniami slúžiacimi na obranu, službami a technológiou. Japonská vláda sa totiž chystá vykonať viacero právnych zmien, ktoré by upevnili obranné postavenie krajiny pri možnom útoku a to najmä vo svetle obáv z rastúcej prítomnosti čínskej armády v regióne. Japonsko a Francúzsko sa taktiež dohodli na intenzívnejšej a širšej armádnej spolupráci a uistili sa aj o spoločnom úsilí bojovať proti terorizmu.

 

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian uviedol, že drony určené na podhladinový dozor, odstraňovanie mín či roboty schopné zaobchádzať s výbušninami sú možnými kandidátmi pre spoločný vývoj. "Francúzsko a Japonsko majú veľa spoločného. Sme námorné národy a disponujeme špičkovými technologickými spoločnostiam. Spoločne môžeme vytvoriť obojstranne výhodnú situáciu," povedal prostredníctvom tlmočníka. 

 

Japonsko už podpísalo podobné dohody so Spojenými štátmi, Britániou aj Austráliou. Krajina sa teraz snaží začať diskusie o možnosti pripojiť sa k medzinárodnému výskumu a vývoju bezpilotných systémov, ako sú napríklad drony. Minulý rok v rámci posilnenia svojej vojenskej úlohy už prehodnotila svoju obrannú taktiku a zmiernila zákaz obchodu so zbraňami a obrannými technológiami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies