Japonská centrálna banka opäť naleje peniaze do ekonomiky

NETKY.SK • 27 Október 2011, 21:43 • 2 min
Japonská centrálna banka opäť naleje peniaze do ekonomiky

Japonská centrálna banka opäť naleje peniaze do ekonomiky

slovakia

left justify in out

img

Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) bude opäť nalievať do ekonomiky peniaze. Týmto spôsobom chce podporiť domácu ekonomiku sužovanú silným jenom.

Banka navýšila program výkupu japonských štátnych dlhopisov o 5 biliónov JPY na 55 biliónov JPY (okolo 520 miliárd eur). BoJ tiež ponechala svoj kľúčový úrok prakticky na nule.

Keďže úrokové sadzby sú v Japonsku už niekoľko rokov prakticky na nule, centrálna banka riadi menovú politiku prostredníctvom výkupu dlhopisov. Zvýšením objemu peňazí, ktoré napumpuje do ekonomiky, chce podporiť rast.

Japonská ekonomika sa vyrovnáva s následkami zemetrasenia cunami a následnej jadrovej katastrofy. Navyše ju sužuje posilňovanie domácej meny. Investori totiž využívajú okrem švajčiarskeho franku aj japonský jen ako bezpečný prístav.

Jen bol voči doláru najsilnejší od skončenia druhej svetovej vojny, po oznámení BoJ o rozšírení programu výkupu dlhopisov však mierne oslabil.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies