Japonci predávajú štátne dlhopisy USA

NETKY.SK • 9 Apríl 2018, 16:37 • 2 min
Japonci predávajú štátne dlhopisy USA

TOKIO - Uprostred obchodného sporu medzi Pekingom a Washingtonom ukázali aktuálne údaje, že japonskí veritelia sa čoraz viac odvracajú od dlhu USA. Len za február sa investori z Japonska zbavili štátnych dlhopisov USA v hodnote 3,6 bilióna JPY (27,4 miliardy eur), ako vyplýva z čísel japonského ministerstva financií.

slovakia

left justify in out

Tým bol takmer dosiahnutý doterajší rekord z apríla 2017, keď sa Japonci tesne po nástupe Donalda Trumpa zbavili amerických dlhopisov hodnote 3,7 bilióna JPY. Teraz však ide už o piaty výpredaj po sebe, čo je najdlhšia takáto séria za dlhé roky.

 

Japonsko vlastní štátne dlhopisy USA v celkovej hodnote okolo 1,1 bilióna USD a je druhým najväčším zahraničným veriteľom Washingtonu. Tesne pred Japonskom je Čína, ktorá má americké dlhopisy v hodnote 1,2 bilióna USD.

 

Spojené štáty sú vysoko medzinárodne zadlžené a už dlho dosahujú vysoké obchodné schodky, ktoré sú hlavným dôvodom tejto zadlženosti, financovanej predovšetkým prostredníctvom dlhopisov.

 

Narastajúca neistota vyháňa investorov z dlhopisov USA, uviedol Masayuki Kichikawa, stratég firmy Sumitomo Mitsui. Japonci aktuálne ako alternatívu volia nemecké a francúzske dlhopisy. Jedným z dôvodov je zrejme aj silné euro, ktoré sa od Trumpovho nástupu voči doláru zhodnotilo približne o pätinu.

(1 EUR = 131,32 JPY)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies