Rozšírenie sankcií na Nord Stream 2 negatívne ovplyvní viac ako 120 európskych spoločností

NETKY.SK • 21 Október 2020, 20:35 • 2 min
Rozšírenie sankcií na Nord Stream 2 negatívne ovplyvní viac ako 120 európskych spoločností

MOSKVA - Rozšírenie sankcií na projekt Nord Stream 2, ktoré nedávno ohlásilo americké ministerstvo financií, ovplyvnia aktivity viac ako 120 spoločností z 12 európskych krajín.

slovakia

left justify in out

Agentúre TASS to oznámila tlačová služba operátora projektu. „Akékoľvek hrozby sankcií, ktoré sú zamerané proti projektu Nord Stream 2, ovplyvnia množstvo západných dodávateľov a investorov. Ak sa zavedú, priamo ovplyvnia viac ako 120 spoločnosti z viac ako 12 európskych krajín,“ uvedené v komentári spoločnosti Nord Stream 2 AG.

 

Podľa USA Nord Stream 2 predstavuje riziko pre Európu

Prevádzkovateľ zároveň nechcel komentovať možné dôsledky nových sankcií pre spoločnosti zapojené do projektu, ale vyjadril nádej na „čo najskoršie uvedenie plynovodu do prevádzky“, pretože to zodpovedá záujmom energetickej bezpečnosti a konkurencieschopnosti Európy, „prispieva to k plneniu jej záväzkov k ochrane klímy a k hospodárskej prosperite európskych spotrebiteľov“.

 

USA trvajú na tom, že Nord Stream 2 predstavuje nebezpečenstvo energetickej bezpečnosť Európy. Americká strana je presvedčená, že vďaka tomuto projektu bude EÚ úplne závislá od ruského plynu, a teda zraniteľná nielen z ekonomického, ale aj politického hľadiska. V Spojených štátoch dokonca vyvinuli vlastný plán na zníženie dodávok ruského plynu do Európy.

 

Americké úrady navyše uviedli, že výstavba plynovodu bola zameraná aj proti Ukrajine. Podľa zástupcu ministra zahraničných vecí USA pre využívanie energetických zdrojov Františka Fannona „Rusko využíva SP-2 na posilnenie svojho vplyvu na Západ a zároveň odrezáva Ukrajinu od Európy“USA teda aktívne vyzývajú európske krajiny, aby odstúpili od projektu Nord Stream 2.

 

Ruský plyn predstavuje konkurenciu pre ten americký

Pozícia Ruska zostáva nezmenná – krajina opakovane označuje Nord Stream 2 za čisto ekonomický projektvyzýva Západ, aby ho nepolitizovalRuský prezident Vladimír Putin v reakcii na kritiku odporcov tiež pravidelne pripomína, že aj pri zavádzaní nových plynovodov je Rusko pripravené zachovať ukrajinský tranzit – nezabránia tomu ani obidva plynovody Nord Stream ani Turkish Stream.

 

Podľa názoru ruského vedenia a expertov je politizácia projektu prospešná predovšetkým pre USA, ktoré majú záujem propagovať svoj vlastný skvapalnený plyn (LNG) na európsky trh.

 

Rusko pritom vyhlásilo, že je pripravené konkurovať americkému plynu na európskom trhu. Analytici sa domnievajú, že ruský plyn zostane najkonkurencieschopnejším v regióne najmenej do roku 2035.

 

Vladimír Putin je presvedčený, že Rusko bude schopné samostatne dokončiť výstavbu plynovodu, aj keď s oneskorením. Dúfa, že SP-2 začne pracovať do konca roku 2020 alebo v prvom štvrťroku nasledujúceho. 

 

Zástupca Európskej komisie zdôraznil, že „EÚ je v zásade proti uvaleniu sankcií na európske spoločnosti, ktoré podnikajú legálne“.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies