Nový rakúsky kancelár Schallenberg zdôraznil proeurópsky postoj

NETKY.SK • 12 Október 2021, 12:58 • 2 min
Nový rakúsky kancelár Schallenberg zdôraznil proeurópsky postoj

VIEDEŇ - Nový rakúsky kancelár Alexander Schallenberg vyjadril odhodlanie pokračovať v nastolenom kurze vlády svojho predchodcu Sebastiana Kurza.

slovakia

left justify in out

Pri všetkých naliehavých témach, akými sú pandémia COVID-19, medzinárodná hospodárska súťaž, migrácia a ochrana klímy, "je Európa naďalej naším hlavným referenčným rámcom a je pre nás rozhodujúcim politickým hýbateľom", povedal Schallenberg podľa agentúry APA v Národnej rade.

 

img

 

Prečítajte si: Kurz definitívne skončil. Novým rakúskym kancelárom sa stal Schallenberg

 

Schallenberg ohlásil, že ešte tento týždeň odcestuje na svoju prvú zahraničnú cestu na poste kancelára do Bruselu, kde sú na štvrtok naplánované rozhovory s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a so šéfkou eurokomisie Ursulou von der Leyenovou.

 

Vláda sa bude podľa neho pracovne zameriavať na ekonomicko-sociálnu daňovú reformu. Pomocou navyšovania finančných prostriedkov bude pokračovať i v úsilí o modernizáciu školstva, výskumu a oblasti digitalizácie. "Dôsledne presadzovať" chce i "náš (strany ÖVP) prístup", čo sa týka migrácie a integrácie".

 

DPA si všíma, že Schallenberg sa vôbec nevyjadroval k vyšetrovaniu Kurza protikorupčnou prokuratúrou a neoznámil ani plány na boj proti korupcii. Vyhlásil, že chce prekonať priepasť, ktorá sa v uplynulých dňoch objavila medzi koaličnými partnermi.

 

img

 

Kurz po tlaku zo strany opozície i koaličných zelených v sobotu oznámil, že odstupuje z funkcie po tom, ako ho prokuratúra označila za podozrivého v prípade vyšetrovania korupcie. Podozrenia z úplatkárstva a sprenevery voči Kurzovi a jeho blízkym spolupracovníkom takmer spôsobili pád vlády Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Zelených. Koaličný partner ÖVP totiž zotrvanie vo vláde podmienil demisiou Kurza. Kurz bol v pondelok jednomyseľne zvolený za šéfa poslaneckého klubu ÖVP, ktorej je zároveň predsedom.

 

Súvisiaci článok: Sebastian Kurz neustál tlak pre podozrenie z korupcie! Odstupuje z funkcie kancelára

 

Opozícia chcela pôvodne na utorkovom mimoriadnom zasadnutí parlamentu predložiť návrh na vyslovenie nedôvery Kurzovej vláde. Po Kurzovom odstúpení však namiesto toho opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) avizovala, že prednesie len návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi financií Gernotovi Blümelovi.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona