Janátek: Ministri poľnohospodárstva EÚ chcú odtajniť rokovania o TTIP

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 09:22 • 2 min
Janátek: Ministri poľnohospodárstva EÚ chcú odtajniť rokovania o TTIP

BRUSEL - Ministri poľnohospodárstva členských krajín EÚ sa dnes v rámci zasadnutia v Luxemburgu stretli so svojim americkým rezortným kolegom Tomom Vilsackom. Upozornili ho, že členské štáty EÚ sú nespokojné, pretože nemajú žiadne informácie o priebehu rokovaní o Transatlantickej dohode USA a EÚ o voľnom obchode (TTIP).

slovakia

left justify in out

Pre TASR to v telefonickom rozhovore potvrdil minister pôdohospodárstva SR Ľubomír Jahnátek. "Bolo to dôležité stretnutie, lebo je kritika na spôsob rokovania o tejto dohode vzhľadom na to, že už bolo päť stretnutí a členské štáty nemajú žiadne konkrétne informácie o ich výsledku," zdôraznil Jahnátek.

 

Dodal, že európski ministri svojmu kolegovi z USA naznačili nespokojnosť, že rokovania o TTIP prebiehajú v utajenom režime. Rada ministrov podľa neho upozornila, že producenti z krajín EÚ majú právo vedieť, čo ich čaká, ak by k tejto dohode s USA nakoniec došlo.

 

"Jedna z našich požiadaviek bola, aby sa čiastočne odkryli výsledky rokovaní, aby členské štáty boli priebežne informované, a spomenuli sme naše základné línie, cez ktoré skoro žiaden členský štát nehodlá ustúpiť," povedal Jahnátek.

 

Medzi požiadavky, ktoré sú pre agrosektor EÚ nepriestrelné, patrí najmä otázka geneticky modifikovaných potravín, zabezpečenie tvrdých fytosanitárnych opatrení, kvalita potravín podľa európskych štandardov a nepoužívanie antibiotík a hormónov ako základnej metódy pri chove zvierat.

 

Americkému ministrovi, ktorý v utorok bude v Bruseli rokovať s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo Dacianom Ciološom, bolo naznačené, že EÚ odmietne ustúpiť zo štandardov, ktoré slúžia na ochranu európskych občanov.

 

Vilsack ministrom pripomenul, že ak TTIP nebude výhodná pre USA, tak ju Kongres odmietne, na čo Rada ministrov odpovedala, že to isté platí aj zo strany EÚ, ak táto dohoda nebude vyrovnaná alebo nevýhodná. V tom prípade ju odmietne Európsky parlament a tiež národné parlamenty členských štátov.

 

Jahnátek pripomenul, že podobná dohoda medzi EÚ a Kanadou sa rodila štyri roky, a dodal, že niektorí jeho rezortní kolegovia požadujú, aby bola TTIP rozdelená na niekoľko kôl a po každom kole by bol určitý čas na prieskum, či je to výhodné pre obe strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies