Po Ukrajine sa na Viktora Orbána hnevá ďalší národ! Čo povedal?

NETKY.SK • 25 Júl 2022, 15:56 • 2 min
Po Ukrajine sa na Viktora Orbána hnevá ďalší národ! Čo povedal?

BAILE TUŠNAD - Maďarský premiér vo svojom najnovšom prejave dokázal nahnevať Európsku úniu, Ukrajinu i židovskú obec v Maďarsku

slovakia

left justify in out

Maďarský premiér Viktor Orbán je známy ako kontroverzný politik, ktorý po ostré slová nechodí ďaleko. Na 31. Letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad vystúpil Orbán s prejavom, ktorý v tomto smere nijako nevybočil z radu. Včera na jeho slová reagovala Ukrajina, dnes je to židovská obec. 

 

Orbánov prejav o Ukrajine a politike EÚ: Viktor Orbán v ohnivom prejave o Ukrajine. Kto podľa neho rozbíja Vyšehradskú štvorku?

 

img

 

Časť Orbánovho prejavu, v ktorom sa dotkol aj otázky miešania rás, pobúril Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ). Vyplýva to vyhlásenia zväzu zverejneného v pondelok agentúrou MTI, informuje spravodajca TASR v Budapešti.


MAZSIHISZ v dokumente uviedol, že nerozumie časti premiérovho prejavu týkajúceho sa miešania rás". Navyše Orbánove slová sú v rozpore s praxou, ktorá doteraz poskytovala židovskej komunite (v Maďarsku) jedinečnú bezpečnosť, a to aj v európskom meradle.

 

img

 

„Naše historické skúseností a rodinné osudy, ktoré s nami stále žijú, nás nútia vystúpiť proti nejednoznačným prejavom v maďarskom verejnom živote,“ píše sa vo vyhlásení. Predseda MAZSIHISZ-u András Heisler tiež požiadal maďarského premiéra o osobné stretnutie.

„Nie sme (Maďari) zmiešaná rasa a nechceme sa miešanou rasou stať,“ vyhlásil okrem iného Orbán, ktorý varoval pred miešaním Európanov s neeurópanmi.

 

Z domova: VIDEO Jaroslav Naď po stretnutí s Benom Wallaceom: Všetkým nám záleží, aby sme spoločne porazili Putina



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies