Pokiaľ Berlín odsúhlasí budovanie 5G siete, komunikácia medzi NATO a Nemeckom sa preruší

NETKY.SK • 14 Marec 2019, 13:09 • 2 min
Pokiaľ Berlín odsúhlasí budovanie 5G siete, komunikácia medzi NATO a Nemeckom sa preruší

BRUSEL - Pokiaľ Berlín začne spolupracovať na budovaní 5G siete s čínskou skupinou Huawei, NATO preruší komunikáciu s Nemeckom. Počas stredy o tom varoval americký generál Curtis Scaparrotti, ktorý je zároveň veliteľom spojeneckých síl NATO v Európe. Informáciu poskytla agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

"Obávame sa, že štruktúra ich komunikácie bude ohrozená - najmä preto, že 5G sieť má veľmi široké pásmo a schopnosť získavať dáta z nej je neuveriteľná," povedal Scaparrotti pred jedným z parlamentných výborov Kongresu USA.

 

Navyše dodal, že pokiaľ Nemecko bude spolupracovať na vytvorení 5G sieti s Čínou, NATO to bude brať ako zásah do svojho komunikačného systému a preto sa bude snažiť komunikáciu s krajinou zo západnej Európy prerušiť.

 

img

 

Americký denník Wall Street Journal začiatkom týždňa informoval, že americký veľvyslanec v Nemecku Richard Grenell, napísal nemeckému ministrovi hospodárstva Petrovi Altmaierovi, že pokiaľ sa Nemecko nevzdá účasti čínskych spoločností pri budovaní 5G siete, vzťahy medzi tajnými službami oboch krajín sa prehodnotia.

 

Nová technológia 5G ponúka ultrarýchly internet. Sieť má umožniť vývoj nových technológií, ako sú umelá inteligencia, autonómne vozidlá či automatizované továrne. Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila, že s USA i partnermi v EÚ bude diskutovať ešte pred samotnou voľbou ťohto projektu.

 

 

img

 

Hlavné obavy Washingtonu smerujú k tomu, že Peking môže novú telekomunikačnú infraštruktúru použiť ako "trójskeho koňa" za účelom špionážne v krajinách, ktoré používajú čínske zariadenia v domácej 5G sieti. Domnienky USa len potvrdzuje čínsky zákon, ktorý núti spoločnosti sídliace na území krajiny poskytovať technickú pomoc pre čínske spravodajské služby.

 

img

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies