Jaloviar si cení 5. miesto z Baku, na Rio potrebuje šťastie

NETKY.SK • 9 December 2015, 11:29 • 2 min
Jaloviar si cení 5. miesto z Baku, na Rio potrebuje šťastie

BRATISLAVA - Podľa reprezentačného trénera slovenských zápasníkov vo voľnom štýle Štefana Fernyáka najväčšie šance na postup na olympijské hry do Ria de Janeiro má dvojica Jozef Jaloviar (hmotnosť do 97 kg) a Soslan Gaglojev (do 125 kg). Hoci jedným dychom konštatuje, že taká ťažká olympijská kvalifikácia ešte nikdy nebola. Aj bývalý futbalista Šamorína, ktorého na žinenku zlákali zápasníci, vie, že sito troch náročných budúcoročných kvalifikačných turnajov bude veľmi husté.

slovakia

left justify in out

"Teraz sme už v tréningu, lebo v apríli sa začnú nominačné turnaje. Prvý bude v Srbsku, ktorý bude európskou kvalifikáciou o postup na OH v Brazílii. Z neho do Južnej Ameriky postúpia z každej hmotnostnej kategórii dvaja najlepší, čiže finalisti," povedal pre agentúru SITA 24-ročný Jozef Jaloviar a pokračoval: "Podľa mňa to by bola pre nás asi najschodnejšia cesta. Lebo ďalší turnaj bude v Mongolsku. Ten už bude celosvetovou kvalifikáciou. Z tohto turnaja postúpia do Ria prví traja v každej hmotnosti. A posledná šanca zabezpečiť si letenky do Brazílie ponúkne posledný nominačný turnaj v Istanbule. Aj z neho pôjdu na blížiacu sa olympiádu iba finalisti v každej hmotnosti."


Jozef Jaloviar najväčšiu šancu postúpiť na olympijskú žinenku vidí hneď v prvom podujatí v Srbsku, kde sa stretnú iba zápasníci z Európy, ktorí sa ešte nenominovali na OH 2016 pri prvej možnej príležitosti. Tou boli septembrové MS v Las Vegas. Z tohto podujatia postúpili do Ria prví šiesti borci v každej hmotnostnej kategórii. Žiaľ, medzi nimi nebol ani jeden Slovák.

 

Fernyák chce do týchto ťažkých bojov nasadiť šesť borcov. Piaty zápasník v hmotnosti do 97 kg z I. európskych hier (EH) v Baku Jozef Jaloviar je medzi vyvolenými. Práve umiestnenie z Baku je pre odchovanca šamorínskeho zápasenia, ktorý je od roku 2000 v službách Dunajplavby Bratislava, najväčší úspech medzi seniormi. Medzi juniormi sa mu v minulosti viac darilo, lebo z ME do 17 rokov i z ME do 20 rokov má doma bronzové medaily.


"V začiatkoch sezóny 2015 sa mi nedarilo na medzinárodných turnajoch. Potom sa to však rozbehlo. Postupne som sa dostal do formy a už to bolo lepšie. Keďže v apríli bude kvalifikácia na OH 2016 v Brazílii, my už v polovici decembra začneme tvrdú prípravu na ňu. Štyri mesiace budeme v kuse na sústredeniach, aby sme do Srbska prišli v optimálnej forme. Preto budeme trénovať stále. Aj počas Vianoc, aj koncom decembra. Samozrejme, na Štedrý večer a potom aj na Nový rok budeme mať chvíľu voľno. Tréner nám dá deň voľna. Aj minulý rok sme sa s trénerom normálne pripravovali aj cez vianočné sviatky. Nevidím v tom žiadny problém," priblížil Jozef Jaloviar prísny harmonogram športovej prípravy, ktorý nemôžu narušiť ani nadchádzajúce sviatočné vianočné dni.


"Čo mi chýba k tomu, aby som na MS a ME mohol pokračovať v sérii bronzových úspechov z mládežníckych európskych šampionátov? Veľa vecí. Ťažko ich teraz všetky vymenovať. V zápasení sa dá systematicky na všetkom pracovať. Najmä na sile a vytrvalosti. Samozrejme, dá sa zdokonaľovať aj po technickej stránke. Dá sa zvýšiť výkonnosť. Ale keď si zoberiete balík financií, ktorý má na jeden kalendárny rok Slovenský zápasnícky zväz, tak musíte svoje predstavy korigovať," povedal na margo aktuálnych problémov Jozef Jaloviar a pokračoval: "Jedna vec je očakávanie priaznivcov, a druhá reálne zhodnotenie aktuálneho stavu. My napríklad už v apríli nastúpime na žinenku proti borcom, ktorí sú s reprezentáciou celý rok na spoločnej príprave. Celý rok niekde spolu trénujú. A my horko ťažko zoženieme peniaze na krátke trojmesačné sústredenie. Ledva sa nám podarí vybaviť nejaký spoločný tréningový tábor. Aj toto by mali naši priaznivci, medzi ktorými je veľmi veľa nekompromisných kritikov, brať do úvahy. My sa nemôžeme rovnať súperom z krajín, v ktorých je zápasenie na vysokej úrovni, resp. v ktorých je zápasenie národným športom."


Mladý Šamorínčan tiež pripomenul, že nie iba športovci a tréneri, ale aj funkcionári a diváci musia v tomto období veľmi starostlivo rozmýšľať nad tým, na čo v tejto krajine reálne máme. Podľa neho nemôžeme mať veľké oči. "Samozrejme, do všetkých turnajov vstupujeme s ambíciou pobiť sa o čo najlepší výsledok. Svoju kožu lacno nedáme, lenže aj naši rivali niečo zo zápasenia vedia. Navyše, v mojej hmotnosti sa doteraz neprebojovalo do Ria minimálne desať veľmi kvalitných borcov, čo je veľmi veľké číslo. Preto okrem športového majstrovstva budeme potrebovať aj obrovský kus šťastia, aby sme sa do toho Ria naozaj aj dostali," dokončil Jozef Jaloviar.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies