Jadrovú bombu nepotrebujeme, tvrdí Ahmadínedžád

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 15:26 • 2 min
Jadrovú bombu nepotrebujeme, tvrdí Ahmadínedžád

ABOMEY-CALAVI - Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád v pondelok opäť obhajoval kontroverzný jadrový program svojej krajiny, ktorý je podľa neho určený výhradne na mierové účely.

slovakia

left justify in out

Urobil tak počas návštevy Beninu, ktoré je jeho prvou zastávkou v rámci turné po troch afrických krajinách. Irán podľa Ahmadínedžáda žiadnu atómovú bombu v skutočnosti "nepotrebuje".

"Nepotrebujeme atómovú bombu... A mimochodom, nie sú to atómové bomby, ktoré ohrozujú svet," vyhlásil. Ako dodal, za najväčšiu svetovú hrozbu považuje "západnú morálku a poklesnutú kultúru". Zároveň skritizoval "koloniálne myslenie," ktorým sa podľa neho vyznačujú západné krajiny. "Aby zachránili svoju ekonomiku, rozsievajú všade vojny s cieľom zakryť vlastné zlyhanie, zlyhanie kapitalistického systému," myslí si kontroverzný iránsky prezident.

Teherán odmieta zastaviť obohacovanie uránu a uzavrieť jadrové zariadenia, ktoré by mohli slúžiť na vojenské účely. Tvrdí, že jeho program je zameraný výlučne na mierové účely a má naň právo. Irán tiež odmieta pristúpiť na akúkoľvek dohodu pred úplným zrušením sankcií a žiada uznanie jeho práva na mierovú jadrovú energiu. Irán a skupina mocností už absolvovali niekoľko rokovaní, naposledy minulý týždeň v Kazachstane, avšak bez konkrétneho výsledku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies