J. SPIŠIAK: Nikdy som neprikázal rozpracovať novinárov, ani konkrétnu osobu

NETKY.SK • 8 Apríl 2011, 07:32 • 2 min
J. SPIŠIAK: Nikdy som neprikázal rozpracovať novinárov, ani konkrétnu osobu

J. SPIŠIAK: Nikdy som neprikázal rozpracovať novinárov, ani konkrétnu osobu

slovakia

left justify in out

img

Policajný prezident Jaroslav Spišiak nikdy nedal príkaz na rozpracovanie novinárov, ani žiadnej konkrétnej osoby. Povedal to v reakcii na dnešné vyjadrenia predsedu SNS Jána Slotu.
"Nikdy som neprikázal rozpracovávať novinárov, ani žiadnu konkrétnu osobu. Keď som prikázal niečo rozpracovávať, tak vždy išlo o trestný čin a následne až osoby, ktoré sú do trestnej činnosti zapletené," povedal Spišiak. Slota podľa neho zabudol na svojej tlačovej konferencii uviesť, že bývalý minister za SNS je stíhaný za závažnú ekonomickú trestnú činnosť. Poukázal aj na opätovné obvinenie nominantov SNS v kauze Gemerský mlyn.
V súvislosti s trestným oznámením na Generálnej prokuratúre (GP) SR, podľa ktorého sa mali rozkrádať pohonné hmoty v Slovnafte, keď šéfom ochranky bol Spišiak, policajný prezident uviedol, že o tom nevie. Na výsluch zatiaľ predvolaný nebol, informoval Spišiak. V tejto súvislosti uviedol, že osobne podával trestné oznámenie na osobu, ktorá mala mať informácie o rozkrádaní, no bola ich ochotná poskytnúť za 500.000 eur.
V nadväznosti na rozkrádanie pohonných látok počas Spišiakovho pôsobenia v Slovnafte potvrdil hovorca Generálnej prokuratúry SR Vladimír Ferko, že na GP SR bolo 22. februára 2011 podané trestné oznámenie, ktoré sa týka nelegálneho vynášania a odcudzenia pohonných hmôt z objektu spoločnosti Slovnaft, a.s. "Toto trestné oznámenie bolo následne postúpené Krajskej prokuratúre v Bratislave na ďalší postup. V tomto štádiu sa ku konkrétnym veciam nebudeme bližšie vyjadrovať," povedal Ferko.
K svojim disciplinárnym veciam policajný prezident povedal, že bol riešený za liter benzínu, ktorý si požičal zo služobného auta. V tom čase údajne boli čerpacie stanice v noci zatvorené a spomínaný liter benzínu vraj vrátil. Druhý raz bol podľa svojich slov disciplinárne riešený, keď bol v roku 2002 účastníkom dopravnej nehody. Spišiak uviedol, že dve dychové skúšky vylúčili požitie alkoholu pred jazdou.
Na podobné útoky, ako dnes zazneli z úst Jána Slotu, je Spišiak podľa svojich slov zvyknutý zo svojej policajnej kariéry. Ako povedal, patrí medzi policajtov, na ktorých bolo podaných najviac trestných oznámení a sťažností.
Spišiak bol podľa predsedu SNS Jána Slotu v roku 1991 disciplinárne riešený a potrestaný za krádež benzínu zo služobného auta. "Ako je možné, že sa dnes prezentuje ako bezúhonný človek, ktorý rozkladá PZ nezmyselnou reformou?" vyhlásil Slota na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že na takomto poste na celom svete platí nulová tolerancia zavineného konania. Podľa predsedu SNS má však Spišiak za sebou viacero problémov a je otázne, ako mohol dostať dve previerky Národného bezpečnostného úradu. V rokoch 2000 - 2002 mal Spišiak spôsobiť viacero dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu. Spišiak podľa Slotu urobil kariéru vďaka podpore vplyvných ľudí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies