Trh s nočným životom má hodnotu vyše bilióna dolárov: Pozrite si ako vie dobrá párty prospieť

NETKY.SK • 20 Január 2024, 18:00 • 2 min
Trh s nočným životom má hodnotu vyše bilióna dolárov: Pozrite si ako vie dobrá párty prospieť

Štúdia vykonaná v roku 2018 v skutočnosti zistila, že celosvetový trh s nočným životom má hodnotu viac ako jeden bilión dolárov, čo dokazuje pretrvávajúcu príťažlivosť a popularitu nočných párty. Oslavovať je to posledné na čo máme chuť, keď sa v živote nedarí. Výskum však ukázal, že organizovanie malých stretnutí na oslavu aj tých najmenších dôležitých momentov môže náladu zlepšiť.

slovakia

left justify in out

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo tak milujeme večerné párty? Je to len preto, že ide o zábavnú a spoločenskú aktivitu, alebo je v hre niečo hlbšie?

V tomto článku preskúmame psychológiu, ktorá stojí za našou láskou k nočným párty. Od účinkov alkoholu a socializácie na náš mozog až po prvotný inštinkt zostať dlho hore a čo najlepšie využiť hodiny bdelosti, ponoríme sa do zložitých a fascinujúcich dôvodov, ktoré stoja za našou túžbou vyraziť do mesta a po zotmení sa uvoľniť.

Dajte si drink, obujte si tanečné topánky a pridajte sa k nám, keď odhalíme psychologické sily, ktoré poháňajú našu lásku k nočným párty.

Úľava od stresu 

Nie je žiadnou novinkou, že priveľa stresu predstavuje veľké zdravotné riziko pre vaše telo a myseľ. Ľudské telo je navrhnuté tak, aby prežívalo stres, a to pomohlo nášmu druhu v prípade nebezpečenstva, je to indikátor, ako reagovať. Existujú dva typy stresu, „pozitívny“ stres, nazývaný eustres, ktorý vám dáva motiváciu a varuje, aby ste sa vyhli „nebezpečenstvu“. 

Je to niečo, z čoho ste nadšení a čo vám dáva odvahu. Úzkosť je však negatívny pocit, ktorý nastáva, keď neustále čelíte výzvam. To vedie k prepracovaniu a napätiu.

Aby ste uvoľnili tento prirodzene sa vyskytujúci stres skôr, ako bude mať prílišnú kontrolu, je dôležité nájsť spôsoby, ako uvoľniť svoje telo a myseľ. A toto môže byť: párty! Každú chvíľu párty vám dá niečo, na čo sa môžete tešiť a z čoho budete nadšení. Funguje tak, že vás odvádza od každodenného života a môže vám pomôcť vyčistiť si myseľ. Zbavte sa stresu na párty!

História večierkov

Koncept nočného života sa v priebehu času výrazne vyvinul. V dávnych dobách sa ľudia zhromažďovali okolo ohňov, aby sa stýkali a oslavovali špeciálne príležitosti.

Ako sa spoločnosti rozvíjali a stali sa viac urbanizovanými, myšlienka nočného života sa menila a vyvíjala. V 18. a 19. storočí sa taverny a salóny stali obľúbenými miestami, kde sa ľudia v noci stretávali. Tieto rané formy nočného života boli často sústredené okolo alkoholu a boli podporované najmä mužmi.

V 20. storočí sa koncept nočného života naďalej vyvíjal so vznikom džezových klubov a reproduktorov počas éry prohibície. Tak ako sa menili kultúrne a sociálne normy spoločnosti, menil sa aj charakter nočného života. V druhej polovici 20. storočia sa nočné kluby a diskotéky stali obľúbenými miestami, kde sa ľudia bavili a tancovali celú noc.

Dnes je koncept nočného života ešte rozmanitejší, so širokou škálou možností pre ľudí, ktorí chcú žúrovať po zotmení. Od luxusných kokteilových barov a strešných salónikov až po podzemné techno kluby a hudobné festivaly, je tu zážitok z nočného života pre každého vkus a preferencie.

Jedna vec, ktorá zostala konštantná počas celej histórie nočného života, je príťažlivosť párty po zotmení. Či už ide o sociálny aspekt, uvoľnenie zábran alebo obyčajnú túžbu po zábave, ľudí vždy priťahovalo vzrušenie a energia nočných párty. 

Štúdia vykonaná v roku 2018 v skutočnosti zistila, že celosvetový trh s nočným životom má hodnotu viac ako jeden bilión dolárov, čo dokazuje pretrvávajúcu príťažlivosť a popularitu nočných párty.


Cenné kontakty

Pre nás ľudí je dôležité byť s ostatnými, cítiť sa sociálne prepojení a užívať si spoločné chvíle, aby sme žili šťastný a zdravý život. Silné sociálne väzby majú pre naše duševné zdravie množstvo výhod. Štúdie okrem iného preukázali nižšiu mieru úzkosti, depresie a zvýšenie sebaúcty. Okrem toho, spojenie s ľuďmi a dobré vzťahy môžu pomôcť zlepšiť váš imunitný systém.

Takže ak poviete áno ísť von, pomôže vám to nájsť tieto sociálne väzby a spojenia s ľuďmi. Večierky sú dobrým miestom na posilnenie vašich sociálnych zručností.

Vplyv sociálneho prostredia na zábavu

 

Sociálne prostredie na večierkoch môže mať výrazný vplyv na vzrušenie a pôžitok. Štúdie ukázali, že prítomnosť priateľov a pozitívne sociálne interakcie môžu viesť k zvýšeným pocitom vzrušenia a potešenia.

Napríklad štúdia publikovaná v časopise „Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts“ zistila, že jednotlivci, ktorí navštevovali večierky s priateľmi, zaznamenali vyššiu úroveň zábavy v porovnaní s tými, ktorí sa zúčastnili sami.

Štatistiky tiež naznačujú, že sociálne prostredie na večierkoch môže mať vplyv na typ správania, ktoré sa prejavuje. Štúdia vykonaná Národným inštitútom zdravia (NIH) napríklad zistila, že jednotlivci, ktorí uviedli, že sa na večierkoch cítia sociálne prepojení, mali menšiu pravdepodobnosť zapojenia sa do rizikového správania v porovnaní s tými, ktorí sa cítili sociálne odpojení.

Stručne povedané, sociálne prostredie na večierkoch môže mať významný vplyv na vzrušenie a potešenie. Štúdie ukázali, že prítomnosť priateľov a pozitívne sociálne interakcie môžu viesť k zvýšeným pocitom vzrušenia a potešenia.

Okrem toho štatistiky naznačujú, že sociálne prostredie na večierkoch môže mať vplyv na typ správania, ktoré sa prejavuje. Pri plánovaní alebo účasti na večierku je dôležité zvážiť sociálne prostredie, pretože môže výrazne ovplyvniť celkový zážitok.

 

Zdroje:

https://explainlikeimfive.io/blog/partying-at-night/

https://www.bbc.com/worklife/article/20210210-how-micro-parties-can-boost-your-mental-health

https://www.bodyworlds.nl/en/blog/are-parties-healthy-or-unhealthy/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: letenkyzababku.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies