Rusko úspešne otestovalo nosnú vesmírnu raketu Angara-A5

NETKY.SK • 29 December 2021, 08:00 • 2 min
Rusko úspešne otestovalo nosnú vesmírnu raketu Angara-A5

MOSKVA – Ruská vesmírna agentúra Roskosmos v pondelok neskoro večer oznámila, že test nosnej rakety novej generácie s označením Angara-A5 bol úspešný. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Raketa s testovacím nákladom bola vypustená z kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti asi 800 km severne od Moskvy. Išlo o tretí štart tohto typu rakety od roku 2014.

 

„Roskosmos blahoželá vzdušno-kozmickým silám Ruskej federácie a celému ruskému vesmírnemu priemyslu. Test nosnej rakety Angara-A5 bol úspešný,“ napísala v tlačovej správe ruská vesmírna agentúra.

 

 

Nosné rakety triedy Angara majú rozličnú veľkosť. Na obežnú dráhu dokážu vyniesť 3 800 – 24 500 kilogramov nákladu. Konfigurácia pod označením A5 predstavuje náhradu za ťažkú nosnú raketu Proton-M. Angara má byť podľa vývojárov šetrnejšia k životnému prostrediu, pretože nie je poháňaná extrémne toxickým heptylom, ktorý je až štyrikrát toxickejší než kyselina kyanovodíková. Namiesto toho používa ako palivo zmes kvapalného kyslíka a kerozínu, prípadne kvapalného kyslíka a vodíka.

 

Možno vás zaujme: Vesmírny teleskop urobil prvý kľúčový manéver



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies