Jemenskí povstalci zaútočili na americký tanker v Adenskom zálive

NETKY.SK • 19 Január 2024, 16:33 • 2 min
Jemenskí povstalci zaútočili na americký tanker v Adenskom zálive

SANÁ - Iránom podporovaní jemenskí povstalci v piatok vyhlásili, že podnikli raketový útok na americké plavidlo v Adenskom zálive. Spojené štáty vyhlásili, že nie sú vo vojne s Iránom podporovanými jemenskými povstalcami aj napriek opakovaným útokom na ich pozície v Jemene.

slovakia

left justify in out

Povstalci húsíovia, ktorý majú pod kontrolou väčšinu územia Jemenu, prostredníctvom vyhlásenia uviedli, že ich námorné sily zaútočili na plavidlo Chem Ranger s niekoľkými raketami, "čo viedlo k priamym zásahom". Bližšie podrobnosti týkajúce sa útoku neposkytli.

 

Britská bezpečnostná firma Ambrey informovala, že Chem Ranger je chemický tanker vo vlastníctve Spojených štátov plaviaci sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Podľa Ambrey neboli po útoku hlásené žiadne obete na životoch či škody.

 

Firma spresnila, že tanker sa plavil zo saudskoarabského mesta Džidda do Kuvajtu, keď nahlásil "podozrivé" približovanie sa bezpilotných lietadiel. Jeden z dronov spadol do mora približne 30 metrov od tankera. Na incident reagovala indická vojnová loď, dodala Ambrey.

USA: Nie sme vo vojne

 

Spojené štáty vo štvrtok vyhlásili, že nie sú vo vojne s Iránom podporovanými jemenskými povstalcami napriek opakovaným útokom na ich pozície v Jemene. Jemenskí povstalci opakovane útočia na obchodné plavidlá v Červenom mori a tvrdia, že tak konajú v solidarite s Palestínčanmi vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.

 

Americké a britské sily minulý týždeň podnikli odvetné útoky na pozície húsíov v Jemene a USA prisľúbili, že v tom budú pokračovať, kým povstalci neprestanú útočiť na medzinárodnú námornú dopravu.

 

"Netúžime po vojne. Nemyslíme si, že sme vo vojne. Nechceme byť svedkami regionálnej vojny," uviedla vo štvrtok hovorkyňa amerického ministerstva obrany - Pentagónu - Sabrina Singhová. Húsíovia podľa nej pokračujú v odpalovaní riadených striel a protilodných rakiet na nevinných námorníkov a obchodné lode v Červenom mori. "To, čo spolu s našimi partnermi vykonávame, je sebaobrana. Určite nechceme, aby sa to rozšírilo do regionálnej vojny, ani aby to pokračovalo," dodala Singhová.

 

Americké sily zaútočili na pozície húsíjských povstalcov v Jemene štyrikrát v priebehu posledného týždňa. Pri útokoch boli zasiahnuté dve protilodné rakety, ktoré podľa Bieleho domu plánovali húsíovia odpáliť v Červenom mori. Centrálne velenie armády Spojených štátov (CENTCOM) vo štvrtok "uskutočnilo obranné údery na 14 húsíjských rakiet umiestnených na viac ako desiatke miest," uviedol Pentagón v stredajšom vyhlásení.

 

Hovorkyňa rezortu obrany USA Singhová uviedla, že útoky budú prípade potreby pokračovať a vyzvala jemenských povstalcov, aby prestali útočiť na medzinárodnú dopravu. CENTCOM v noci na piatok potvrdil správy húsíov o útoku na chemický tanker Chem Ranger, ktorý je vo vlastníctve USA a plaví sa pod vlajkou Marshallových ostrovov. Podľa americkej armády boli na plavidlo vypálené dve protilodné balistické strely, ktoré však spadli do vody. Z tankeru nehlásili žiadne zranenia či škody.

 

Na zozname teroristov

Jemenskí povstalci od vlaňajšieho novembra pravidelne útočia na medzinárodnú námornú dopravu v Červenom mori, čo odôvodňujú solidaritou s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde prebieha vojna medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas. Útoky húsíov na plavidlá vyústili v odvetné údery amerických a britských síl v Jemene. Spojené štáty naposledy takýto útok podnikli vo štvrtok, pričom sa podľa Bieleho domu zamerali na protilodné rakety, ktoré plánovali povstalci využiť pri útokoch v Červenom mori.

 

Washington v stredu tiež zaradil húsíov na zoznam takzvaných globálnych teroristov. Jeho súčasťou sú sankcie, ktoré majú extrémistické skupiny odrezať od zdrojov financovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP, HNonline / DPA, Foto: HNonline / Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies