J. Naď: "Szijjártóová neohlásená cesta na Slovensko a účasť na predvolebných podujatiach je zrejmou snahou zasahovať do predvolebnej kampane"

NETKY.SK • 26 September 2023, 10:15 • 2 min
J. Naď: "Szijjártóová neohlásená cesta na Slovensko a účasť na predvolebných podujatiach je zrejmou snahou zasahovať do predvolebnej kampane"

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó pricestuje na Slovensko a zúčastní sa na predvolebných podujatiach. Podpredseda Demokratov Jaroslav Naď to považuje za zrejmú snahu zasahovať do predvolebnej kampane.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

“Je neprípustné, keď doslova pár dní pred našimi parlamentnými voľbami, má bez predchádzajúcej konzultácie s MZVaEZ SR prísť minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó na návštevu Slovenskej republiky, vrátane osobnej aktívnej účasti na predvolebných podujatiach,” uviedol Naď.

 

Podľa Jaroslava Naďa ide o zjavný záujem o zasahovanie do predvolebnej kampane na Slovensku. “Pán Szijjártó mal prednedávnom absolútne neprípustné vyjadrenia na adresu slovenských OČTK a pri svojej nedávnej návšteve Slovenska mimoriadne neštandardne a v bežnej diplomatickej praxi neprípustne vystupoval na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Smeru Robertom Ficom. Predstavme si situáciu, že by rovnako náš minister zahraničných vecí absolvoval v Maďarsku rokovanie a spoločnú tlačovú konferenciu s hlavnou opozičnou stranou. Reakciu maďarskej vlády si vieme živo predstaviť,” hovorí Naď.

 

Slovensko chce mať dobré vzťahy so svojimi susedmi. Strana Demokrati si váži napríklad aj výbornú obrannú spoluprácu s Maďarskom. “Dobré susedské vzťahy si však vyžadujú i to, aby predstavitelia maďarskej vlády nerealizovali kroky, ktoré jednoznačne zasahujú do predvolebnej kampane a celkovo do vnútorných záležitostí na Slovensku,” konštatuje Naď.

 

“Minister Szijjártó by mal preto prehodnotiť svoju návštevu Slovenska a odložiť ju na obdobie po slovenských voľbách. Ak tak neurobí sám, očakávame od Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, že bude maďarskej vláde oficiálne tlmočiť, že aj kvôli tomu, že o plánovanej návšteve ministra zahraničných vecí Maďarskej republiky nebolo vopred štandardnou diplomatickou cestou informované, je vhodné, aby minister Szijjártó termín svojej návštevy preložil na neskoršie obdobie po parlamentných voľbách v SR,” vyhlásil Jaroslav Naď.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Demokrati / Matúš Mandrák Foto: TASR / Jakub Kotian
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies