Bielenie zubom škodí, ukázala štúdia

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 11:15 • 2 min
Bielenie zubom škodí, ukázala štúdia

Túžite po bielych zuboch? Dobre si to premyslite, chemické bielenie ich poškodí a vy tak môžete mať dlhodobé problémy.

slovakia

left justify in out

Kto by netúžil po krásnych bielych zuboch, však? Treba si ale uvedomiť, že chrup by viac ako na okrasu mal slúžiť svojmu účelu, teda mal by byť predovšetkým zdravý. Ako ukázala najnovšia štúdia amerických vedcov, práve bielením ho úplne ničíme.

 

img

 

Napriek tomu, že mnohí výrobcovia bieliacich pást, gélov a pásikov nám sľubujú, že ich výrobok je úplne bezpečný a zubom neublíži, nie je to pravda. Veľká väčšina týchto produktov totiž obsahuje peroxid vodíka alebo peroxid karbamidu, ktoré narúšajú sklovinu. Toho si doteraz vedci i lekári vedomí boli, no nepredpokladalo sa, že chemické látky sa dostanú aj ďalej. A práve to sa v spomínanej štúdii potvrdilo. Na prekvapenie odborníkov peroxid dokáže preniknúť až do dentínu, kde napácha poriadne škody.

 

Tím Kelly Keenanovej zo Stocktonskej univerzity v New Jersey zistil, že chemikália sa dostáva do hlbších vrstiev zubu, kde rozkladá proteín nazývaný kolagén. Ten sa z dentínu stráca a zub sa stáva citlivým na rôzne podnety. Vedci svoju štúdiu teda zhrnuli jasne. Už i malé percento peroxidov (do 0,1 percenta), ktoré sú obsiahnuté v bežne dostupných bieliacich prípravkoch, spôsobuje úbytok kolagénu a následné poškodenie dentínu. Citlivosť zubov tak človeku privodí veľké problémy a obmedzuje napríklad aj jeho schopnosť prijímať potravu.

 

img

 

To, či je tento dopad na chrup trvalý sa im zatiaľ potvrdiť nepodarilo. Treba si však dvakrát rozmyslieť, či je pre nás podstatnejší neprehliadnuteľne biely úsmev alebo zdravé zuby, ktoré nás permanentne nebolia.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies