J. Mihál si pohneval dôchodcov aj umelcov, nechce im ustúpiť

NETKY.SK • 19 November 2010, 08:19 • 2 min
J. Mihál si pohneval dôchodcov aj umelcov, nechce im ustúpiť

J. Mihál si pohneval dôchodcov aj umelcov, nechce im ustúpiť

slovakia

left justify in out

img

Na dnešné rokovanie sociálneho výboru k zmenám v zákone o sociálnom poistení prišli aj zástupcovia dôchodcov a umelcov. Po ich pokojnom vystúpení padali na šéfa rezortu práce Jozefa Mihála (SaS) aj nepríjemné poznámky, nechce im totiž ustúpiť a niektoré zmeny z novely vypustiť či upraviť.
Dôchodcovia vystúpili proti navrhovanej úprave valorizácii dôchodkových dávok od januára 2012. Podľa novely by sa totiž mali zvyšovať o pevnú čiastku, ale iba o rast inflácie a nie aj priemernej mzdy. "Chceme, aby koeficienty zostali naďalej," podotkol šéf Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Kamil Vajnorský.
S rastom o pevnú čiastku problém JDS nemá. Ale v prípade presadenia valorizácie iba o infláciu by sa dôchodcovi zvýšil dôchodok o 2,82 eura mesačne, čo by znamenalo podľa výpočtov JDS pozitívny efekt len pre pár percent dôchodcov. Ak by sa však ponechal súčasný model spolu s rastom o pevnú sumu, dôchodca by dostal mesačne viac o 6,33 eura.
Rezort práce má vlastné výpočty. "Podľa našich prepočtov dôchodcovia s dôchodkom približne do 190 eur budú zvýhodnení s výhľadom až do roku 2020. Dôchodcovia, ktorí majú dôchodok pod 360 eur, pokiaľ ide o valorizáciu pevnou sumou, budú na tom lepšie," vysvetlil Mihál.
Minister dodal, že pre udržateľnosť systému nemal na výber, alternatívou bolo totiž zvýšiť dôchodkový vek. "Ak má byť dôchodkový systém udržateľný, tak pri súčasnom demografickom vývoji musíme robiť opatrenia, ktoré nám zabrzdia nárast prostriedkov na výplatu dôchodkov," uviedol.
Vajnorský však upozornil, že týmto systémom sa prehĺbi priepasť medzi výškou dôchodkov a mzdami. "Doteraz sme bojovali proti roztváraniu nožníc medzi nízkymi a vysokými dôchodkami, to sa do určitej mieri odstráni, tým, že sa bude vyplácať jednotná suma, rozdiel tak zostane rovnaký. Teraz sa dostaneme do situácie, že začneme bojovať proti roztváraniu nožníc medzi dôchodkom a priemernou mzdou," pripomenul.
Podľa opozičnej poslankyne a exministerky práce Viery Tomanovej (Smer-SD) by Slovensko takýmto krokom porušilo aj medzinárodný záväzok. "V európskej sociálnej charte sme viazaní, že priemerná náhrada nepoklesne pod 40 % z priemernej mzdy. Krokom valorizácie, ktorá je navrhnutá, v priebehu niekoľkých rokov dôjde k takémuto poklesu," vysvetlila. Odhaduje, že by sa tak mohlo stať už v priebehu piatich rokov. V súčasnosti tvorí dôchodok len niečo viac ako 46 % priemernej mzdy.
JDS vyčíta, že takto závažný krok sa neprerokoval ani v poradnom orgáne slovenskej vlády, Rade pre seniorov. Tá aj na ich žiadosť doteraz nebola zvolaná. "Kryť deficit na úkor tej najchudobnejšej vrstvy na Slovensku sa mi zdá minimálne nehumánne," dodal Vajnorský.
S návrhom novely zákona, ktorú poslanci v druhom a treťom čítaní prerokujú už na najbližšej schôdzi, nesúhlasia ani umelci, Slovenská koalícia pre kultúrnu diverzitu (SKKD). Tým sa nepáči, že budú musieť platiť odvody z autorských honorárov. SKKD ministrovi pripomenula, že autorské príjmy môže mať ktokoľvek, chorý, postihnutý občan či človek v akomkoľvek veku. Hrozí tak platenie odvodov pre deti či dôchodcov.
Umelci musia zo svojho zárobku prispievať aj na kultúrne fondy, čo sa im má zrušiť až od roku 2013. Počas nastávajúceho roka sa tak stanú skupinou, ktorá platí odvody a dane nad rámec všetkých ostatných. Podľa organizácie je tento fakt aj právne napadnuteľný.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies