J. Čentéš je stále vážnym kandidátom koalície, no nie jediným

NETKY.SK • 19 Máj 2011, 07:16 • 2 min
J. Čentéš je stále vážnym kandidátom koalície, no nie jediným

J. Čentéš je stále vážnym kandidátom koalície, no nie jediným

slovakia

left justify in out

Jozef Čentéš je stále vážnym kandidátom koalície na generálneho prokurátora, no nie je jediným. Aké mená sú v hre, zatiaľ nie je známe. Čentéš však nemá podporu celej koalície. Výhrady má okrem KDH údajne aj Most-Híd. Povedal to dnes predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ.
      Na poznámku, že doteraz len KDH vyjadrilo istú nespokojnosť s opätovnou Čentéšovou nomináciou, odpovedal, že si tým nie je celkom istý. "Počul som kolegu Bugára, ako hovoril, že keby nebol odstúpil, mohol byť zvolený," uviedol Figeľ.
      Ak by bol Čentéš opäť nominovaný na šéfa prokurátorov, pri voľbe by určite nedostal hlas od podpredsedu KDH Pavla Abrhana. "Pán Čentéš bol spoločným kandidátom pre voľbu. Tým, že urobil jednostranný krok (vzdal sa kandidatúry, pozn. TASR), pre mňa stratil dôveru aj pre verejnú voľbu. Nepodporím ho," vyhlásil dnes Abrhan.
      Podpredseda kresťanských demokratov sa domnieva, že by bolo dobré, keby sa na novom kandidátovi na post šéfa prokurátorov dohodli strany naprieč celým politickým spektrom.
      Predseda Mosta-Híd Béla Bugár v utorok (17.5.) po tajnej voľbe generálneho prokurátora pripustil, že by sa do hry mohla vrátiť aj Eva Miššíková. V prvej voľbe generálneho prokurátora minulý rok ju nominovali tri koaličné strany. SDKÚ-DS s jej nomináciou nesúhlasila.
      V utorkovej tajnej voľbe kandidoval iba opozičný nominant Dobroslav Trnka. Jeho pôvodný koaličný protikandidát Jozef Čentéš sa kandidatúry vzdal ešte minulý týždeň. Trnka v hlasovaní neuspel.
      Hlasovalo za neho 70 poslancov zo 150 prítomných, 17 bolo proti, 29 sa zdržalo a 34 hlasov bolo neplatných. Na zvolenie generálneho prokurátora je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe. Ak by bol Trnka zvolený, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) avizovala podanie demisie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies