Žiadne tabakové výrobky na Novom Zélande

NETKY.SK • 9 December 2021, 09:02 • 2 min
Žiadne tabakové výrobky na Novom Zélande

WELLINGTON - Nový Zéland postupne plánuje obmedziť kúpu tabakových výrobkov. Novozélandská vláda chce znížiť počet fajčiarov a stať sa tak prvou krajinou na svete, ktorá chce úplne zakázať tabak.

slovakia

left justify in out

Do budúcna by to znamenalo, že niektorí mladí ľudia si v tejto krajine nebudú môcť legálne kúpiť cigarety. Momentálne sa na Novom Zélande zakazuje predaj tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov. Nové pravidlo navrhuje, aby sa táto hranica každoročne zvýšila o jeden rok začinajúc od roku 2027.

 

"Chceme zabezpečiť, aby ľudia nikdy nezačali fajčiť... ako budú starnúť, ani oni, ani budúce generácie si nikdy nebudú môcť legálne kúpiť tabak, pretože pravdou je, že neexistuje vek, kedy je fajčenie bezpečné," uviedla námestníčka ministra zdravotníctva Ayesha Verrallová.

 

Rezort zdravotníctva má v pláne obmedziť predajné miesta tabakových výrobkov, ako aj maximálne povolené množstvo nikotínu v produktoch. Primárnym cieľom tejto zmeny je znížiť závislosť ľudí na tabakových výrobkoch.

 

img

 

Novozélandská vláda je priekopníkom v obmedzovaní tabakových spoločností, pripomenula Verrallová. V športovom odvetví vláda zakázala propagáciu tabakových výrobkov už v roku 1990 a v baroch v roku 2004. V súčasnosti sa uvádza fajčenie u 13,5 percenta obyvateľov Nového Zélandu.

 

Vláda vo Wellingtone plánuje znížiť do roku 2025 mieru fajčenia na päť percent,  zdravotníctvu by to malo ušetriť odhadom 5,5 miliardy novozélandských dolárov (3,3 miliardy eur).

"Fajčenie je stále hlavnou príčinou úmrtí na Novom Zélande, ktorým sa dá predísť, a je zodpovedné za jeden zo štyroch prípadov rakovín," dodala Verrallová.

 

Podľa novozélandskej pobočky nadnárodnej tabakovej korporácie British American Tobacco sú tieto zmeny "nevyskúšané, nepreukázané a bez akéhokoľvek vedeckého dôkazu o svojej účinnosti". "Kombinované dosahy (opatrení) sú fakticky postupnou prohibíciou, ktorá jednoducho vytlačí predaj (tabakových výrobkov) na čierny trh," upozornila korporácia vo vyhlásení aj na túto možnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies