Marek Krajčí je pripravený nechať sa zaočkovať prvou vakcínou, ktorá na Slovensko dorazí. Urobí to pokojne aj pred zrakom verejnosti

NETKY.SK • 4 December 2020, 13:01 • 2 min
Marek Krajčí je pripravený nechať sa zaočkovať prvou vakcínou, ktorá na Slovensko dorazí. Urobí to pokojne aj pred zrakom verejnosti

BRATISLAVA – Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa nechá zaočkovať medzi prvými. Nemá problém to urobiť aj na kameru.

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva Marek Krajčí sa pokojne nechá zaočkovať vakcínou proti ochoreniu COVID-19 medzi prvými. Uviedol to v diskusnej relácii Na Telo Plus. Rovnako tam urobí aj profesor Vladimír Krčméry či profesor Pavol Jarčuška.

 

Očkovanie sa spustí v januári

Krajčí predpokladá, že vakcína od spoločnosti Pfizer a Biontech by mohla byť schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA) 29. decembra. Následne sa očkovacia látka začne rozvážať, pričom na Slovensko by mohlo doraziť 300 tisíc kusov vakcíny už v druhej polovici januára.

 

Vakcína od spoločnosti Moderna, ktorá dosiahla až 95 percentnú účinnosť, by mala prejsť registráciou najskôr 12. januára budúceho roka. Krajčí však upozornil, že tento proces sa môže predĺžiť.

 

img

 

Profesor Krčméry podotkol, že do Maďarska by mali prvé ruské vakcíny Sputnik doraziť už v priebehu dvoch týždňov. Tá však ešte stále nepožiadala o schválenie EMA.

 

Prečítajte si tiež: Rusi začínajú s vakcináciou proti koronavírusu! V sobotu pôjdu ako prví obyvatelia Moskvy

 

Vakcinácia bude dobrovoľná

Krajčí opäť zopakoval, že vakcinácia bude na čisto dobrovoľnom rozhodnutí, pričom primárne bude poskytnutá zdravotníkom, ktorých je na Slovensku približne 80 tisíc.

 

Profesor Krčméry však podotkol, že už dnes zdravotníci podstupujú povinné očkovanie napríklad na Hepatitídu B, bez ktorej nemôžu vykonávať svoju prácu s pacientmi.

 

img

 

„Možno v budúcnosti budú takéto skupiny ľudí, najmä v zdravotníctve, kde sa bude vyžadovať vakcína,“ povedal Krčméry. Krajčí však na to reagoval, že zatiaľ to nemá v pláne zaviesť.   

 

Mohlo by vás zaujímať: EMA začala schvaľovací proces vakcíny. S očkovaním by sa mohlo začať už koncom roka

 

Na jar sa k vakcíne dostane aj bežný človek

Epidemiológ Jarčuška povedal, že s vakcináciou by však mali počkať 90 dní tí, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. Následne bude vakcína poskytnutá kritickej infraštruktúre štátu (približne 30 tisíc ľudí), teda vojakom, policajtom, hasičom a zamestnancom napríklad v jadrových elektrárňach.

 

Zároveň budú zaočkovaní aj terénny pracovníci či zamestnanci v domovoch sociálnych služieb (30 až 40 tisíc ľudí). Potom by mali prísť narad seniori nad 65 rokov či vážne chorí ľudia.

 

img

 

Profesor Krčméry pritom predpokladá, že verejnosť, ktorá je ochotná sa nechať zaočkovať, sa k vakcíne dostane asi začiatkom apríla, okolo veľkonočných sviatkov. Profesor tiež dodal, že všetko bude závisieť od ochoty ľudí sa nechať zaočkovať, ako aj distribúcie niektorej z vakcín.

 

Prečítajte si viac: Moderna je pripravená poskytnúť vakcínu proti COVID-19, čaká už len na schválenie od EÚ  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies