Izraelský premiér Netanjahu sa tento týždeň plánuje stretnúť s Barackom Obamom

NETKY.SK • 19 September 2016, 11:06 • 2 min
Izraelský premiér Netanjahu sa tento týždeň plánuje stretnúť s Barackom Obamom

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa počas svojej návštevy v New Yorku, kde sa tento týždeň zúčastní na Valnom zhromaždení OSN, chystá stretnúť s americkým prezidentom Barackom Obamom. Uviedol to dnes Netanjahuov hovorca.

slovakia

left justify in out

Netanjahu americkému prezidentovi osobne poďakuje za dohodu, v rámci ktorej sa USA minulý týždeň zaviazali poskytnúť Izraelu rekordne vysokú vojenskú pomoc. Obaja lídri by mali prediskutovať aj momentálnu bezpečnostnú situáciu v židovskom štáte, uviedla agentúra DPA.


Spojené štáty podpísali s Izraelom ešte minulú stredu dohodu, vďaka ktorej mu budú od roku 2019 poskytovať ročne 3,8 miliardy dolárov (v prepočte takmer 3,4 miliardy eur), a to v priebehu celého nasledovného desaťročia. Prisľúbená pomoc predstavuje podľa amerického rezortu diplomacie vôbec najvyššiu podporu svojho druhu v histórii USA.


K stretnutiu oboch lídrov, ktoré bude pravdepodobne posledným počas Obamovho prezidentského mandátu, pravdepodobne dôjde aj napriek napätiu vo vzťahoch medzi oboma krajinami. Jeho vyhrotenie spôsobila dohoda o kontroverznom jadrovom programe Iránu, ktorú s Teheránom vlani podpísali svetové mocnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies