Tajný denník z koncentračného tábora v Dachau: Dojemné svedectvo väzňa vegetariána má 1800 strán

NETKY.SK • 9 September 2020, 15:42 • 2 min
Tajný denník z koncentračného tábora v Dachau: Dojemné svedectvo väzňa vegetariána má 1800 strán

Najrozsiahlejšie ucelené písomné svedectvo o "satanskom svete" koncentračného tábora prináša denník Edgara Kupfer-Koberwitza, ktorý ako väzeň tajne dokumentoval dianie v Dachau.

slovakia

left justify in out

Jeho starostlivo uschovaný denník mal nakoniec neuveriteľných 1 800 stránok. V rámci výročia 75 rokov od konca 2. svetovej vojny jeho existenciu pripomína New York Times.

 

Zaujímavosťou je, že Edgar Kupfer-Koberwitz bol napriek utrpeniu dôsledný vegetarián. "Kým človek zabíja a trápi zvieratá, bude zabíjať a trápiť aj ľudí," napísal v knihe Zvieratá sú naši bratia, ktorá vyšla aj v slovenčine.

 

Edgar Kupfer-Koberwitz sa narodil 24. apríla 1906 do rodiny správcu Koberwitzovho statku v blízkosti Vroclav. Po strednej škole písal básne a články do novín a časopisov. V roku 1937 si našiel prácu v nemeckej turistickej spoločnosti a presťahoval sa do Talianska. Nebol komunista ani Žid ale mal sa previniť tým, že "mal pohŕdavé komentáre o miestnom režime". Kvôli tomu bol prevezený do väznice gestapa v rakúskom Innsbrucku a 11. novembra 1940 bol poslaný vlakom do koncentračného tábora v Dachau.

 

Neskôr bol prevezený do tábora Neuengamme, kde po štyroch mesiacoch náročnej driny a minimálneho prídelu jedla schudol na 45 kíl. Keď sa vrátil do Dachau, spoluväzni, ktorí sa s ním vídali ešte pred pár mesiacmi, ho nepoznali.

 

Edgar si začal viesť denník v novembri 1942. Krátko potom, čo mu bola pridelená práca v továrni na skrutky. "Bolo dobre známe, že som pre prácu zbytočný," napísal Edgar, ktorý ale bol dobrý spisovateľ, a to mu zachránilo život.

 

 

"Potriasli hlavami, zmysluplne sa usmiali a nechali ma na pokoji, pretože každý z nich odo mňa skôr alebo neskôr potreboval báseň," napísal Edgar o dozorcoch.

 

Spisovateľ písal o všetkých možných detailoch a zhromaždil presné popisy uzavretého tábora, "svet sám o sebe, satanský svet".

 

Vďaka jeho denníku zostalo zachované svedectvo, že príslušníci SS v kempe mali radi táborový zbor a nútili vyčerpaných väzňov spievať. Opísal tiež napríklad praktiky doktorov v tábore alebo mučenie. Denník mal nakoniec neuveriteľných 1 800 strán a Edgar ho už nemohol ďalej schovávať. Ešte s jedným spoluväzňom vykopali dieru v betónovej podlahe továrne a denník zakopali.

 

Americké vojská oslobodili Dachau 25. apríla 1945. O týždeň neskôr za prítomnosti amerického dôstojníka pomohol Edgarovi vykopať svoj rukopis.

 

Okrem rozsahu je na denníku výnimočné tiež to, že vojnu vôbec prežil. Svedectiev, ktoré by boli skutočne napísané priamo v koncentračných táboroch a zachovali sa, je len veľmi málo. A Edgarov denník všetky prevyšuje svojou veľkosťou a schopnosťou autora opísať to, čo sa okolo neho dialo.

 

 

Vegetarián napriek odpornému režimu
Napriek drsnému väzneniu zostal Edgar vegetariánom. Po vojne (v roku 1947) publikoval knihu Zvieratá sú naši bratia, kde vyjadril svoje postoje k zabíjaniu zvierat.

 

Je písaná formou listov, jeho postoj k vegetariánstvu zhrňuje táto veta: "Počúvaj. Nejem zvieratá, pretože sa nechcem živiť utrpením a smrťou iných tvorov, pretože som sám trpel toľko, že práve vďaka vlastnému utrpeniu viem precítiť aj utrpenie cudzie," stojí v knižke.

 

 

Koberwitz tiež v úvode aj závere píše: "Kým človek zabíja a trápi zvieratá, bude zabíjať a trápiť aj ľudí. Do tej doby budú aj vojny, lebo zabíjať sa človek musí učiť a cvičiť v malom." Edgar zomrel v júli 1991 osamotený v domove dôchodcov v blízkosti Stuttgartu.

 

Archeológovia odhalili Hitlerov britský koncentračný tábor

 

V nedeľu uplynie 110 rokov od narodenia záchrancu československých detí

 

Umelkyňa vdýchla život fotografiám väzňov Osvienčimu: Približujú ich utrpenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona