Enviro: Zvieratá sú vplyvom vysokých teplôt vyčerpané a majú zníženú kondíciu

NETKY.SK • 26 August 2023, 19:00 • 2 min
Enviro: Zvieratá sú vplyvom vysokých teplôt vyčerpané a majú zníženú kondíciu

BRATISLAVA - Vysoké teploty ovplyvňujú nielen ľudí, ale aj zvieratá. Tie sú potom vyčerpané a majú zníženú kondíciu. Prehriatie organizmu si vedia čiastočne regulovať napríklad vtáky svojim perím. Pre TASR to uviedla zoologička Štátnej ochrany prírody SR Ivana Havranová.

slovakia

left justify in out

Z dôvodu uschýnania kvetov, dehydratácie a prehriatia organizmu majú napríklad včely zníženú produkciu. Havranová tvrdí, že pri citlivých druhoch môže dôjsť až k úhynu. Suché a teplé počasie tiež zle znášajú ježkovia. Pri vysokých teplotách tiež dochádza k úhynu rakov a rýb v prehriatych jazerách či nádržiach alebo pri vysychaní koryta rieky, priblížila Havranová. "Pri vysokých teplotách je ideálne, aby všetky zvieratá, a teda aj chránené, mali dostatok vody a možnosti úkrytu či tieňa. Najmä v mestách odporúčame obyvateľom umiestniť na zem pod stromy alebo na vyvýšené miesta na balkónoch misky s vodou," uviedla zoologička.

 

Havranová dodáva, že pitnú vodu ocenia najmä ježkovia, vtáky, opeľovače a aj hmyz. Na výrobu postačí akákoľvek miska s vodou s niekoľkými kamienkami pre lepšie pristátie hmyzu. Na vidieku si jednoduchšie živočíchy nájdu úkryt v tieni, napríklad v lese, na jeho okraji či remízkach. "Voľne žijúce zvieratá často využívajú zdroje vody na vidieku určené pre hospodárske zvieratá alebo vodu v okolitých potokoch," povedala Havranová. Pomôcť im podľa nej môžu ľudia najmä tým, že ich nepreťažujú a nenútia k zvýšenej aktivite.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: SITA
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies