Izraelský parlament schválil kľúčovú časť súdnej reformy

NETKY.SK • 24 Júl 2023, 17:45 • 2 min
Izraelský parlament schválil kľúčovú časť súdnej reformy

TEL AVIV - Izraelský parlament v pondelok schválil kľúčovú časť spornej súdnej reformy, ktorá obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie sa uskutočnilo po búrlivej rozprave, počas ktorej opoziční poslanci skandovali: "Hanba!" Nakoniec opustili rokovaciu sálu. V 120-člennom Knesete ostalo len 64 poslancov a všetci hlasovali za kľúčový zákon reformy. Najvyšší súd podľa schváleného zákona už nebude môcť zablokovať vládne nariadenia, ktoré vyhodnotí ako "neprimerané".

Obhajcovia reformy tvrdia, že doteraz mal Najvyšší súd prílišné právomoci oproti voleným predstaviteľom. Kritici však hovoria, že Najvyšší súd takto stratí dôležité kontrolné právomoci a vznikne priestor na korupciu a nevhodné nominácie na posty v štátnej správe. Štát Izrael nemá ústavu a opiera sa tak o súbor základných zákonov a práv, ktoré majú poloústavný štatút.

V tomto systéme zohráva zásadnú úlohu Najvyšší súd ako garant právneho štátu a dodržiavania ľudských práv. Proti plánovanej reforme presadzovanej pravicovou vládou premiéra Benjamina Netanjahua sa niekoľko mesiacov konali rozsiahle protesty a kritizovali ju okrem opozície aj predstavitelia podnikateľov, armádni dôstojníci v zálohe či právni experti, uvádza agentúra AP. Očakáva sa, že po schválení reformy sa uskutočnia ďalšie masové demonštrácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto:
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies