Izraelský orchester zahral po prvý raz Wagnera v Bayreuthe

NETKY.SK • 27 Júl 2011, 08:19 • 2 min
Izraelský orchester zahral po prvý raz Wagnera v Bayreuthe

Izraelský orchester zahral po prvý raz Wagnera v Bayreuthe

slovakia

left justify in out

img

Premiéru historického významu zažili dnes, v druhý deň 100. ročníka wagnerovských slávností v Bayreuthe, návštevníci tohto podujatia.
      Po prvý raz tam totiž zaznelo dielo Richarda Wagnera - symfonická báseň Siegfriedova idyla - v interpretácii izraelských umelcov, konkrétne Izraelského komorného orchestra pod taktovkou Roberta Paternostra. Súčasťou koncertu boli aj diela Gustava Mahlera, Felixa Mendelssohna-Bartholdyho, Ferenca Liszta a izraelského komponistu Cvi Avniho (84), rodáka z nemeckého Saarbrückenu.
      Zainteresovaní vidia v tom signál "priblíženia, tolerancie a otvorenej kultúrnej výmeny medzi oboma krajinami, ktoré osobitne spája hudba".
      Wagnerove antisemitské postoje z neho v Izraeli urobili prakticky nehraného autora. Avizované vystúpenie izraelského telesa na svetoznámom wagnerovskom festivale v Nemecku vyvolali tak v židovskom štáte už v čase príprav vystúpenia búrlivé reakcie.
      Myšlienku podporili hlavne mladí Izraelčania, dirigent telesa však aj dnes zdôraznil, že plne rešpektuje všetkých, ktorí počas holokaustu prežili peklo a nechcú mať nič spoločného s Nemeckom alebo tamojšou kultúrou.
      Ako pripomenul primátor Bayreuthu Michael Hohl, koncert vníma ako neskoré víťazstvo tolerancie, umenia a kultúry nad barbarstvom niekdajšej diktatúry národných socialistov, v ktorých ideológii zohrávali Bayreuth a Richard Wagner nemalú úlohu. Adolf Hitler bol svojho času pravidelným hosťom tohto festivalového podujatia.
Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies