Izraelskú vládu posilnila strana Jisrael bejtenu, Lieberman novým ministrom obrany

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 08:05 • 2 min
Izraelskú vládu posilnila strana Jisrael bejtenu, Lieberman novým ministrom obrany

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uspel dnes so svojím zámerom rozšíriť vládnu koalíciu, keď kabinet, ako aj parlament hlasovali za to, aby sa k vláde pripojila strana Jisrael bejtenu (Izrael, náš domov) nacionalistu Avigdora Liebermana. Informuje o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Rozšírenie vládnej koalície prešlo v Knesete pomerom hlasov 55:43, pričom sa jeden zákonodarca zdržal hlasovania. Stalo sa tak iba niekoľko hodín po tom, ako kabinet jednomyseľne odobril tento krok. Bezprostredne po parlamentnom hlasovaní zložil Lieberman sľub ako nový izraelský minister obrany.

 

Ďalšia členka jeho strany Sofa Landverová sa stala ministerkou pre otázky imigrácie. Lieberman vo funkcii nahradil Mošeho Jaalona, ktorý zastával tento post štyri roky a odstúpil v priebehu tohto mesiaca, pričom ako dôvod uviedol nedostatok dôvery voči premiérovi a varoval, že "Izrael ovládli extrémistické a nebezpečné prvky".

 

Dnešné hlasovanie bolo vyvrcholením živej parlamentnej debaty, počas ktorej koaliční poslanci privítali vstup Liebermanovej strany do vlády, argumentujúc tým, že širšia koalícia prinesie židovskému štátu väčšiu stabilitu, zatiaľ čo opoziční zákonodarcovia tento postup skritizovali.

 

Lieberman (57), ktorý bol v opozícii od minuloročných volieb po tom, ako v predošlej Netanjahuovej vláde pôsobil ako minister zahraničných vecí, pri podpísaní koaličnej zmluvy s Netanjahuom vyhlásil, že hodlá pokračovať v citlivej politike so zámerom nastoliť stabilitu v krajine, ako aj v celom regióne. USA však ohľadom vytvorenia dosiaľ najpravicovejšej vlády v dejinách Izraela vyjadrili znepokojenie.

 

Lieberman podľa agentúry AP po svojom slávnostnom sľube vyhlásil, že podporuje tzv. dvojštátové riešenie izraelsko-palestínskej otázky a je otvorený "serióznemu dialógu so všetkými susedmi".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies