Dnes si pripomíname 89-krát Svetový deň zvierat

NETKY.SK • 4 Október 2020, 10:09 • 2 min
Dnes si pripomíname 89-krát Svetový deň zvierat

BRATISLAVA – Verejnosť si dnes pripomína 89-krát Svetový deň zvierat. Na svojom webe na to upozornila Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Strážovské vrchy.

slovakia

left justify in out

Cieľom Svetového dňa zvierat je zvyšovanie povedomia a zlepšovanie životných podmienok zvierat na celom svete prostredníctvom vzdelávania a zapájania jednotlivcov, skupín a organizácií, ktoré sa starajú o hospodárske, domáce aj voľne žijúce zvieratá.

 

Prvýkrát v roku 1925
Myšlienku Svetového dňa zvierat podľa CHKO Štrážovské vrchy vytvoril nemecký kynológ, redaktor, spisovateľ a aktivista za práva zvierat Heinrich Zimmermann. Prostredníctvom svojho časopisu „Človek a pes“ šíril myšlienky pre vytvorenie dobrých životných podmienok zvierat. Prvý Svetový deň zvierat usporiadal Zimmermann 24. marca 1925 v Berlíne.

 

Zo začiatku bol tento deň oslavovaný iba v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku a Československu. V máji 1931 na kongrese svetových organizácií na ochranu zvierat v talianskej Florencii bol jednomyseľne prijatý Zimmermannov návrh na oficiálne vyhlásenie Svetového dňa zvierat.

 


„Svetový deň zvierat mal spočiatku upozorniť na kritickú a neutešenú situáciu ohrozených druhov živočíchov, neskôr sa začal vzťahovať na všetky druhy zvierat bez rozdielu. Mnoho ľudí cíti k rozličným obyvateľom zvieracej ríše strach, odpor a nenávisť. Všetky druhy však majú nezastupiteľnú úlohu v ekosystémoch sveta a tiež obohacujú náš vnútorný svet,“ uviedla na svojej internetovej stránke Národná zoologická záhrada v Bojniciach.

Svetový deň zvierat bol zámerne stanovený na 4. októbra, ktorý je zároveň sviatkom sv. Františka z Assisi. Sv. František z Assisi je totiž považovaný za patróna ekológie a ochrancov životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies