Koronavírus vo svete

NETKY.SK • 22 Marec 2020, 10:39 • 2 min
Koronavírus vo svete

BRATISLAVA - V meste Wu-chan, v ktorom sa vírus prvýkrát objavil v decembri minulého roka, a tiež v provincii Chu-pej, kde sa toto mesto nachádza, nezaznamenali žiadny prípad nákazy už štvrý deň po sebe. Ako to však je v ostatných krajinách?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Česká republika má už 1047 nakazených novým koronavírusom, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie COVID-19. V nedeľu o tom na svojej webstránke informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. V sobotu hlásili 889 infikovaných, čo znamená, že za jeden deň pribudlo 158 nových prípadov. V krajine sa doteraz vyliečilo šesť osôb. Celkovo tam otestovali už 15 584 ľudí. V Českej republike odhalili prvé tri prípady nákazy koronavírusom 1. marca 2020.

 

V Turecku pribudlo za sobotu 277 nakazených koronavírusom. Počet mŕtvych stúpol o 12, čo znamená, že v krajine zomrelo celkovo 21 ľudí. Minister zdravotníctva Fahrettin Koca na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter potvrdil, že registrujú 947 infikovaných. Po celej krajine takisto distribuujú 15-minútový rýchlotest. Ankara zároveň prijala doteraz najprísnejšie opatrenia. Obyvateľom nad 65 rokov a ľuďom s chronickými zdravotnými problémami zakázali vychádzať z ich domovov. Ministerstvo vnútra prikázalo zatvoriť všetky reštaurácie. Prevádzky však môžu fungovať formou donášky alebo si v nich zákazníci môžu jedlo vyzdvihnúť v balení. Predtým zakázali pikniky, keďže občania ignorovali žiadosť, aby zostali doma.

 

Afrika hlási viac ako tisíc nakazených novým koronavírusom. Informáciu potvrdili centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb. Angola, Zimbabwe, Kapverdy či Madagaskar zaregistrovali prvého pacienta, Juhoafrická republika ich má 202, no nikto tam zatiaľ nezomrel. Nakazený je aj minister zahraničných vecí v Burkine Faso. Najmenej 40 z 54 štátov už má nakazených.

Pobrežie Slonoviny od nedele zatvorí svoje hranice.

 

 

Čína zaznamenala 46 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vrátane prvého prípadu lokálneho prenosu infekcie, ktorý eviduje po štyroch dňoch.

 

V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 793 ľudí, čo je zatiaľ najviac za jeden deň. Oznámil to šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli. Celkový počet obetí tak dosiahol 4825. Počet nakazených stúpol na 42.681, čo je o 4821 viac ako v piatok, cituje Borelliho spravodajská televízia Sky TG24.

 

 

Bolívia doposiaľ potvrdila len 19 prípadov nákazy, čo je výrazne menej než viaceré susedné krajiny. Brazília má už vyše 900 a Čile viac ako 500 potvrdených prípadov. Táto latiskoamerická krajina v sobotu potvrdila prvé úmrtie. Ochoreniu COVID-19 podľahla 83-ročná žena.

 

Situácia v Maďarsku je čoraz vážnejšia, vyhlásil v sobotu večer vo videoposolstve na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Informoval, že rokoval so šéfmi akčných skupín, a že v pondelok vláda prijme ďalšie opatrenia proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu. Počet potvrdených nakazených stúpol v Maďarsku na 131.

 

Ďalších 98 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v Južnej Kórei, čím doterajší počet nakazených v tejto krajine stúpol na 8897. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC). Novému koronavírusu, spôsobujúcemu ochorenie dýchacích ciest, podľahlo v Južnej Kórei zatiaľ celkovo 104 ľudí.

 

V Británii evidujú už viac ako 5000 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. Ochoreniu celkovo podľahlo 233 pacientov, informovala televízia Sky News. Podľa údajov z britského zdravotníckeho systému počet potvrdených prípadov nákazy dosiahol číslo 5018, čo oproti piatku predstavuje nárast o vyše tisíc prípadov (1035). Počet úmrtí stúpol v sobotu o 53.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies