Izraelskí rabíni zriadili nový súd pre konverziu

NETKY.SK • 11 August 2015, 10:34 • 2 min
Izraelskí rabíni zriadili nový súd pre konverziu

JERUZALEM - Skupina izraelských rabínov zriadila židovský súd pre konverziu, čím sa postavila na odpor proti monopolu Hlavného rabinátu na rozhodovanie o prakticky všetkých náboženských otázkach, napísala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Izraelský ortodoxný Hlavný rabinát okrem iného rozhoduje aj o otázkach konverzie, svadieb a pohrebov.

 

Cieľom nového súdneho dvora je uľahčiť konverziu na judaizmus desaťtisícom ľudí - najmä prisťahovalcom z republík bývalého Sovietskeho zväzu -, ktorí síce majú židovský pôvod, ale keď sa rozhodnú uzavrieť manželstvo alebo dať si vystrojiť židovský pohreb, stretnú sa zrazu s problémami.

 

Konverzie uskutočnené novozaloženým súdom nebudú zatiaľ oficiálne uznané, ale David Stav, jeden z jeho zriaďovateľov, dnes pre izraelský armádny rozhlas povedal, že napokon k tomu dôjde.

 

Židia z bývalého Sovietskeho zväzu sa ortodoxnej konverzii bránia, pretože je zdĺhavá a zaväzuje na život podľa pravidiel ortodoxného judaizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies