Izraelčania a Palestínčania sa tajne stretli v Jeruzaleme

NETKY.SK • 20 August 2013, 18:33 • 2 min
Izraelčania a Palestínčania sa tajne stretli v Jeruzaleme

RAMALLÁH - Izraelskí a palestínski vyjednávači absolvovali v utorok tajné stretnutie v Jeruzaleme necelý týždeň po obnovení blízkovýchodných mierových rozhovorov. Palestínsku delegáciu viedol hlavný vyjednávač Sáib Arajkát a izraelskú ministerka spravodlivosti Cipi Livniová. Podrobnosti zo stretnutia nezverejnili rovnako ako v prípade minulotýždňového rokovania.

slovakia

left justify in out

Utajenie informácií údajne žiadajú Spojené štáty, ktoré rozhovory iniciovali. Aj dnešné stretnutie sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutočnilo na nátlak USA potom, ako sa zvláštny vyslanec amerického ministerstva zahraničia Martin Indyk v pondelok stretol s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Washington trvá na pokračovaní rokovaní aj napriek pokračujúcej výstavbe izraelských osád na okupovaných územiach, čo je pre Palestínčanov neprijateľné.

Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínou po troch rokoch obnovili minulú stredu. Palestínčania a Izraelčania sa ešte v júli dohodli na naštartovaní vzájomných rozhovorov s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu. Jedným z najspornejších bodov pritom stále zostávajú presné hranice budúceho palestínskeho štátu a citlivá otázka židovských osád. Problém je stále aj budúci štatút Jeruzalema, kde chcú mať hlavné mesto tak Palestínčania, ako aj Izraelčania. Židovský štát tesne pred rokovaniami v rámci "gesta dobrej vôle" prepustil 26 palestínskych väzňov. Rokovania však zatieňuje oznámenie Izraela o vybudovaní ďalších židovských osád na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies