Izrael zvyšuje napätie v pásme Gazy: Palestínčanov odreže od elektriny na viac ako 20 hodín denne

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 13:19 • 2 min
Izrael zvyšuje napätie v pásme Gazy: Palestínčanov odreže od elektriny na viac ako 20 hodín denne

GAZA - Izrael začal znižovať už aj tak obmedzované dodávky elektrickej energie pre pásmo Gazy, kde vládne radikálne hnutie Hamas.

slovakia

left justify in out

K tomuto kroku došlo po tom, ako palestínsky prezident Mahmúd Abbás Izraelu oznámil, že mieni znížiť platby za elektrickú energiu dodávanú do pásma Gazy.

 

Abbás, ktorý pred desiatimi rokmi - po víťazstve Hamasu vo voľbách a následných nepokojoch - stratil kontrolu nad pásmom Gazy, takto chce vyvinúť nátlak na Hamas, aby pristúpil na rokovania o mocenských záležitostiach.

 

Predstaviteľ distribučnej spoločnosti z Gazy dnes pre agentúru AP uviedol, že Izrael znížil objem dodávky elektriny zo 120 megawattov na 112 megawattov. Pre obyvateľov Gazy to v praxi znamená, že elektrinu budú mať ešte menej ako štyri hodiny denne, čo zažívali doteraz.

 

Tento režim sa týka približne dvoch miliónov obyvateľov pásma Gazy, ktorí výpadkom v dodávkach elektriny čelia od apríla tohto roku.

 

Hamas ovládol Gazu pred desiatimi rokmi, keď v júni 2007 vyvrcholili boje medzi ním a umierneným hnutím Fatah vládnucim na Západnom brehu. Dôsledkom ovládnutia Gazy Hamasom je aj blokáda, ktorú na toto Palestínčanmi obývané územie uvalil Izrael a následne aj Egypt.

 

Tlak na Gazu vyvíja aj palestínske vedenie na Západnom brehu, ktoré chce Hamas donútiť k rokovaniam - napríklad aj uvalením dane na palivo dovážané z Izraela pre jedinú elektráreň v pásme Gazy. Tá kvôli tejto dani prestala v apríli vyrábať elektrinu.

 

Kvôli problémom s elektrinou sa začiatkom tohto roku uskutočnil v pásme Gazy protest proti Hamasu, ktorý sa však skončil rýchlym zásahom bezpečnostných zložiek. Podľa AP obyvatelia pásma Gazy proti Hamasu často neprotestujú, lebo neveria, že by toto militantné hnutie bolo možné zosadiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies