Slováci tankujú za regulované ceny, čerpacím staniciam to prehlbuje problémy

NETKY.SK • 10 Február 2022, 13:16 • 2 min
Slováci tankujú za regulované ceny, čerpacím staniciam to prehlbuje problémy

BRATISLAVA – Maďarská vláda vlani od 15. novembra dočasne stanovila hornú hranicu benzínu a nafty na 480 forintov za liter (1,33 eura), čo spôsobuje problémy najmä menším spoločnostiam prevádzkujúcim čerpacie stanice.

slovakia

left justify in out

V okolí hraníc so Slovenskom problémy prehlbuje aj skutočnosť, že tankovať za regulované ceny do Maďarska chodí čoraz viac občanov SR, informuje spravodajca TASR, podľa ktorého témou sa vo štvrtok zaoberali viaceré maďarské médiá. Cenový rozdiel je zhruba 20 centov na liter, čo je podľa spravodajského servera 444.hu dostatočná motivácia pre Slovákov natankovať v Maďarsku. Nemenovaný pracovník čerpacej stanice zo severomaďarského mesta Balážske Ďarmoty (Balassagyarmat) v Novohradskej župe pre server uviedol, že od zavedenia regulovaných cien základných pohonných látok stúpol počet zákazníkov spoza hraníc, čo ešte viac komplikuje situáciu prevádzky spôsobenú regulovanou cenou. „Za regulovanú cenu sa nevypláca predávať viac pohonných látok. Dúfam, že nejako prežijeme toto obdobie,“ dodal.

 

img

 

Podľa ďalších médií začali Slováci tankovať mimo zabudovanej nádrže vozidla už aj do prenosných nádrží. V prípade takéhoto dovozu v množstve nad 10 litrov by už ale mali zaplatiť spotrebnú daň, inak im hrozí pokuta od 30 do 16 000 eur. Do 6. februára evidovali podľa servera napi.hu v Maďarsku tri čerpacie stanice, ktoré boli prinútené zatvoriť, lebo pre určený strop cien nemohli premietnuť vývoj veľkoobchodných cien pohonných látok do maloobchodných cien. Regulované ceny benzínu a nafty v Maďarsku majú platiť do 15. februára, avšak vzhľadom na parlamentné voľby 3. apríla nie je vylúčené, že vláda toto opatrenie predĺži.

 

Možno vás zaujme: Najvyšší súd SR europrojektom posilní svoju kybernetickú bezpečnosť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies