Nová scéna premiéruje Williamsovu Hru pre dvoch

NETKY.SK • 16 Február 2023, 12:30 • 2 min
Nová scéna premiéruje Williamsovu Hru pre dvoch

BRATISLAVA - Bratislavské Divadlo Nová scéna (DNS) premiéruje vo štvrtok v Štúdiu Olympia Hru pre dvoch z pera amerického dramatika Tennesseeho Williamsa.

slovakia

left justify in out

"Uchvátila ma autorovým experimentálnym prístupom, človek má miestami pocit, že číta akúsi poetickú variáciu Čakania na Godota alebo nejaký málo známy titul Eugena Ionesca," hovorí režisér komornej inscenácie Tomáš Procházka. V hre, ktorá doteraz nebola uvedená na Slovensku ani u našich českých susedov, účinkujú Zuzana Haverda a Lukáš Pišta. Haverda hosťuje na Novej scéne po prvýkrát. "Je to pre mňa prvé naozajstné divadlo, tak to cítim, je to nadčasový nádherný text. Do Clare som spojila aj svoje životné traumy," prezradila herečka.

 

Pišta zaradil inscenáciu medzi svoju najkrajšiu činohernú skúsenosť. "Felice bol pre mňa prvá veľká činoherná postava, naučil ma byť maximálne sústredený, dbať na to, aby bolo rozumieť každé slovo. Náročné na postave Feliceho bolo všetko, no najmä herecké strihy, zmena do iných postáv, udržanie tempa," poznamenal.

 

img

 

Tragifraška na hranici psychologického trileru sleduje príbeh dvoch hercov Clare a Feliceho, ktorých na konci turné opúšťa ich herecká spoločnosť, ostávajú napospas jeden druhému, aby odohrali jedinú inscenáciu, ktorú v tomto zložení môžu hrať - Hru pre dvoch, príbeh súrodencov, ktorých spája hrôzostrašná minulosť. "Je to príbeh dvoch bytostí, ktoré nedokážu žiť vo svojej vlastnej koži, a preto si vytvárajú rôzne charaktery a rôzne postavy, aby čo najviac oddialili svoju vlastnú bolestnú realitu," priblížil Procházka.

 

Williamsova Hra pre dvoch je podľa neho aj príbeh dvoch traumatizovaných ľudí, ktorí "sa nedokážu pohnúť z miesta a nevedia ako ďalej". V charaktere postavy Clare zachytil autor črty svojej sestry Rose, s ktorou mal veľmi blízky vzťah a ktorá trpela schizofréniou, v postave Feliceho sú to črty samotného Williamsa. Podľa dramaturgičky Andrey Bučko môže Hra pre dvoch priniesť zdieľanú skúsenosť pocitov, s ktorými sa mnohí pasovali aj počas pandémie, tiež po správach o vojne na Ukrajine či o ekonomickej kríze. "Má čo povedať v dnešnej dobe," dodala k titulu, ktorým DNS nadväzuje na líniu inscenácií "Off Nová scéna" v Štúdiu Olympia. Dostávajú v nej šancu aj nové divadelné žánre a mladá generácia najtalentovanejších tvorcov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies